Utolsó kommentek

Címkék

alkohol (1) anorexia (2) arzén (1) auchan (1) bambi (1) bánó andrás (1) batiz (1) bbc (2) begium (1) bicikliut (1) BKK (1) bkv (1) budai bernadett (1) budapest (3) búzaégetés (1) cigány (2) coca cola (1) csernobil (1) daniel pipes (1) danks (1) daróczi (1) da vinci (1) demcsák zsuzsa (1) demszky (1) dinnye (1) dopping (1) drog (1) dr frank schirrmacher (1) dugó (1) egyszarvú (1) élelmiszerfegyver (1) előfizetés (2) elöregedés (1) európai parlament (4) eurovízió (2) félelem (4) felvonulás (1) fénykép (1) fóbia (2) foci eb (1) fodor gabor (1) fogkrém (1) fogselyem (1) fogyás (2) főváros (3) friderikusz (1) gellért tér (1) globalizáció (5) google (1) gorbacsov (2) grúzia (1) gyilkosság (1) gyorskaja (1) gyurcsány ferenc (2) gyurma (1) háború (4) haiti (1) hajdú péter (1) hamburger (1) hamisítás (4) hasonmás (1) hidegháború (1) hírek (1) holdraszállás (1) honduras (1) hűtővíz (1) ingyen kenyér (1) internet (1) i jános pál (1) jános pál pápa (1) kávé (1) kerekpar (2) kerékpárosok (2) kgb (3) kim dzsong il (1) kisebbség (2) konspi vizuál (2) könyvajánló (1) kőolaj (1) kormányzati negyed (1) közvélemény kutatás (1) lapszemle (6) lenin (1) london (1) margit híd (1) marsi élet (1) maszkos ferfi (1) média (2) mekka kóla (1) melegek (2) merénylet (3) mérgezés (1) metró (2) mobil (2) napóleon (1) navracsics tibor (1) nol (1) norbi (1) obama (1) olimpia (4) olvasoi level (1) orban viktor (1) oroszország (1) összeesküvés (6) pálffy istván (1) para (1) parkolasi cegek (2) peking (1) pekingi olimpia (1) penny (1) pláza (1) politikai korrektség (5) putyin (1) rakpart (1) retusálás (1) roma (1) sándor (1) sivatag (1) skynet (1) slota (1) stohl andrás (1) szabotázs (5) szabó pál (1) szakadás (1) szdsz (2) szegénység (1) széles gabor (1) szíjjártó péter (1) szóvivó (1) szóvivő (1) térképészet (1) terror (1) tévé (1) time magazin (1) torgyán józsef (1) toroczkai (1) történelem (1) Ukrajna (1) unikornis (1) városligeti tó (1) vatikán (2) viaszbábú (1) viktortotó (1) világbank (2) vodka (1) vörös tér (1) wada (1) web 3.0. (1) Címkefelhő

Gombok

A szóvivők halála

2008.08.01. 15:45 -

6 komment

László, Batiz, Danks, Demcsák, Budai? Daróczi? Vajon folytatódik a kormányszóvivők állandó cserélgetése? Mi okozza a hivatásos megmondók sorozatos elhullását? Vajon a szószólók vétenek súlyos hibákat? Esetleg pozícióharcok zajlanak a háttérben e nem túl hálás tisztségért? Vagy természetes "reformamortizációval" állunk szemben, azaz még a legjobbak is csak egy adott ideig bírják magyarázni a lehetetlent? És az vajon elképzelhető, hogy még egy coming out sem az, aminek látszik? Írásunkból megtudhatja!

Meghalt a király, éljen a király! - szól az ismert mondás, amely egy kis áthallással a szóvivők esetében is igaz: ma már egyetlen kormány sem tud egyetlen napig sem meglenni hivatásos ugatók nélkül. Ha valamelyikük kidől, kitör a frász, a miniszterek és az államtitkárok agya végletesen beszűkül, és pánikszerűen menekülni kezdenek a szóvivő hiányában őket kereső riporterek elől. Sok jeles államférfi akkor képes csak újra nyugodtan hátradőlni a karosszékben, amikor az utánpótlás végre felslattyog a szóvivői pulpitusra, és elkezdi hirdetni a kommunikációs igét.

Let’s get it started!

A 2004-ben megalakult első Gyurcsány-kormány rögtön két szóvivővel indított: László Boglár mellett az RTL Klubos Batiz András lett a másik favorit. A műsorvezető Fókuszos lendülettel vetette bele magát új szerepkörébe, mialatt László már az indulásnál lebőgött: bemutatkozásakor Péternek nevezte az akkor éppen pénzügyminiszter Draskovics Tibort. Batiz azonban bedolgozta magát a kormányfő legbelső köreibe, és 2006-os lemondása után a cége számos állami megrendelést is kapott. Állítólag azért kellett eltávolítani a rivaldafényből, mert egy mondatban többször tudta elmondani a „reform” és a „fasiszta” szót, mint a miniszterelnök.

Keresd a nőt!

A kemény bejelentések egy nő szájából lágyabban hatnak. Ez volt az alaptézis, amikor Gál J. Zoltán államtitkár Danks „Tesco gazdaságos” Emesét nézte ki következő szóvivőnek. A megmondóhölgy állítólag húsvéti „olcsó és finom” Feri-csokinyuszik piacra dobását javasolta az egyik értekezleten, amivel kiváltotta a közismerten csak a Télapóban hívő kormányfő haragját. Nem csoda hát, hogy alig három hónap után távoznia kellett. A nagyreményű utód, Demcsák Zsuzsa pedig még hivatalba lépése előtt lekókadt. Vajon mi áll a két, szinte azonnali bukás hátterében? Lehetséges, hogy Klára asszony a Szemlőhegy utcából nem nézte jó szemmel a női szóvivőket?

Elemzők a pályán?

A kormány a kudarcok után visszatért az almához, és újra egy párost vetett be: tavaly óta Budai Bernadett elemző és a klán-tulajdonos Daróczi Dávid mondja a tutit. A „reformok arcai” hiba nélkül magyaráznak, rábeszélnek, de tudnak elnézően mosolyogni, és szigorúan nézni is. Vajon őket is rövidesen lecserélik, ahogy fordul a politikai széljárás? Eközben a média tévedésből coming out-nak vélte szegény Szetey Gábor ismert nyilatkozatát, miközben a volt államtitkár csak a kormányszóvivői tisztség elnyerésének reményében akarta egy figyelemfelhívó témával megcsillogtatni szónoki képességeit. A kormánypárti kommunikáció úgy látszik most sem jól jött át, a múltat megváltoztatni pedig már nem lehet. Vajon elképzelhető, hogy a háttérben a visszatérését tervező Batiz András fúrja szándékosan gyengébb képességű útódait?  

A bejegyzés trackback címe:

https://konspiradio.blog.hu/api/trackback/id/tr33595991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balgabéla 2008.08.01. 16:51:21

Hát, díszes társaság, ezek közül talán Batiz a nyerő, de az se volt ám egy igazmondó János!

hékás 2008.08.01. 17:01:13

nem azért, de szerintetek bármelyik szóvivó a világon az igazmondásáról híres (nem csak kormányzat, de cégek, sportklubok bármi szóvivői)? Mi egyáltalán egy szóvivő esetén az "igazság"?

A szervezet belső stratégái eldöntik, hogy mi a hivatalos álláspont, milyen kommnikációt stratégiát kell folytatni. A szóvivő dolga meg az, hogy ezt a megfelelő stílusban tálalja. Gyk, ha egy üdítőgyárat meggyanusítanak azzal, hogy nem mosta el eléggé az üvegeket palackozás előtt, és a vezetés úgy dönt, hogy tagadni kell, akkor egy szóvivő számára nem az a kérdés, hogy IGEN/VAGY nem a válasz, hanem, hogy tagadja.

Ezért kapja a fizetését, ezért tartják, egy igazán jó szóvivőnek magánemberként még egyet sem kell feltétlen értenie azzal amit _TOLMÁCSOL_, mert ugye ő nem a saját nézeteit/véleményét mondja, hanem amit továbbítania kell.

dudi 2008.08.01. 17:10:28

Nem hiszem,hogy azt "kellett" továbbítani,hogy " ...nem csak hogy idejön a MERCEDES,hanem ráadásul az A és B osztályt fogják gyártani...!" Hangzott ez el úgy,mint ha a legmagasabb osztályúakat gyártatná itt a MERCEDES. Egy picit,tényleg alapszint alatt azért kellene tájékozódni,mielőtt nagy lelkesen hülyeségeket mond az a drága lánygyerek!

Persze a lényeg az,hogy jönnek,de kormányszinten kommunikálni az egy szint.Most ilyen....

Szerintem 2008.08.01. 17:28:36

"Batiz azonban bedolgozta magát a kormányfő legbelső köreibe..."

Először totál félreértettem.:)

Hova dolgozta be magát Batiz? A kormányfőnek?:D:D:D:D:D

cseszneki1 2008.08.01. 19:27:05

Szerintem meg Orbán Viktor határolódjon el a szóvivőktől is!!!
süti beállítások módosítása