Utolsó kommentek

Címkék

alkohol (1) anorexia (2) arzén (1) auchan (1) bambi (1) bánó andrás (1) batiz (1) bbc (2) begium (1) bicikliut (1) BKK (1) bkv (1) budai bernadett (1) budapest (3) búzaégetés (1) cigány (2) coca cola (1) csernobil (1) daniel pipes (1) danks (1) daróczi (1) da vinci (1) demcsák zsuzsa (1) demszky (1) dinnye (1) dopping (1) drog (1) dr frank schirrmacher (1) dugó (1) egyszarvú (1) élelmiszerfegyver (1) előfizetés (2) elöregedés (1) európai parlament (4) eurovízió (2) félelem (4) felvonulás (1) fénykép (1) fóbia (2) foci eb (1) fodor gabor (1) fogkrém (1) fogselyem (1) fogyás (2) főváros (3) friderikusz (1) gellért tér (1) globalizáció (5) google (1) gorbacsov (2) grúzia (1) gyilkosság (1) gyorskaja (1) gyurcsány ferenc (2) gyurma (1) háború (4) haiti (1) hajdú péter (1) hamburger (1) hamisítás (4) hasonmás (1) hidegháború (1) hírek (1) holdraszállás (1) honduras (1) hűtővíz (1) ingyen kenyér (1) internet (1) i jános pál (1) jános pál pápa (1) kávé (1) kerekpar (2) kerékpárosok (2) kgb (3) kim dzsong il (1) kisebbség (2) konspi vizuál (2) könyvajánló (1) kőolaj (1) kormányzati negyed (1) közvélemény kutatás (1) lapszemle (6) lenin (1) london (1) margit híd (1) marsi élet (1) maszkos ferfi (1) média (2) mekka kóla (1) melegek (2) merénylet (3) mérgezés (1) metró (2) mobil (2) napóleon (1) navracsics tibor (1) nol (1) norbi (1) obama (1) olimpia (4) olvasoi level (1) orban viktor (1) oroszország (1) összeesküvés (6) pálffy istván (1) para (1) parkolasi cegek (2) peking (1) pekingi olimpia (1) penny (1) pláza (1) politikai korrektség (5) putyin (1) rakpart (1) retusálás (1) roma (1) sándor (1) sivatag (1) skynet (1) slota (1) stohl andrás (1) szabotázs (5) szabó pál (1) szakadás (1) szdsz (2) szegénység (1) széles gabor (1) szíjjártó péter (1) szóvivó (1) szóvivő (1) térképészet (1) terror (1) tévé (1) time magazin (1) torgyán józsef (1) toroczkai (1) történelem (1) Ukrajna (1) unikornis (1) városligeti tó (1) vatikán (2) viaszbábú (1) viktortotó (1) világbank (2) vodka (1) vörös tér (1) wada (1) web 3.0. (1) Címkefelhő

Gombok

– Anyu! Nem megyek külföldre dolgozni!!

2012.01.21. 17:34 -

444 komment

Ott sincs semmi.

 

Mostanában sokszol olvasom itt-ott, hogy itt már nem lehet élni, ergo menni kell innen el. De hova? Arra mindenkinek van egy ötlete. De megéri? Szerintem nem.

Előre bocsátva, hogy nyilván nem tudok minden ország helyzetéről mindent, de amiket hallok ismerősöktől most összegereblyézem itt. Szóval elmenni nagy ötlet, mert már régen is minden inast elküldtek kicsit külföldre világot látni. Ezt én most is helyeslem, ennek rengeteg oka van (Gyurcsány testvér is megmondta mi legyen, a miniszterelnök szóvivője is erre sarkall bármikor meglátom, szóval nagy az egyetértés...). De amit mostanában gondolunk erről merőben más, mint évtizedekkel, századokkal ezelőtt. Ma azért mennénk el, mert ott rengeteget lehet keresni. Az itteninek a többszörösét – ez mondjuk tény. De! Azért az egyenletből ne felejtsük ki a másik oldalt is.

Én az elmúlt hét hónapot töltöttem Írországban, élményeim nagyja innen van. Én is elkövettem az alapvető hibákat, amiket minden küldöldre költöző elkövet, ha bevallja ha nem.
1. azt gondoltam egyszerűbb lesz mint itthon,
2. izgalmasnak és pezsgőnek láttam ami rám vár,
3. azt hittem kezdhetem új lappal.
Ezek egyike sem igaz sajnos, mert ott sem egyszerűbb. Aránylag hamar talál az ember magának munkát, főleg ha elvonatkoztat attól, hogy milyen végzettsége van. Szakmában elhelyezkedni lényegében lehetetlen, hacsak nem felszolgáló vagy. (Az orvosok esete ebben az esetben nem releváns, mert őket cégek szervezik ki, tehát ők nem a jellemző fiatal kivándorló esetei.) Gyakorlatilag csak az alja munkákat kaphatja meg a külföldi, ahol sokszor a feltételek és a körülmények kb harmadik világ beliek. A fizetés természetesen tényleg elég jó, példát említve az "aranykapus cég" átlag fizetése 1500 euro. amit gyakran elfelejtenek, hogy ezt nem forintra kell átszámolni hanem ottani értékén kell kezelni. Ez ott egyébként egy kényelmes életet enged meg az embernek. Nem gazdagot, de nyugalmasat, ami az itthoni állapotokhoz képes a csúcs. Nem kell aggódni a holnapért. HA VAN MUNKA! Na és itt van az a bizonyos kutya elásva. Illetve egy kisebb falka. Mert ma már munkát kapni odakint szinte lehetetlen. Egy nem jó munkára is sorban állnak, nem csak bevándorlók. Írországban a szociális juttatásokat is felülvizsgálják és lehetőleg mindenkit visszaküldenek dolgozni. Az íreket elsősorban. Ami azt jelenti, hogy egy most nyitó üzletbe már csak és kizárólag íreket vesznek fel - ami szerintem teljesen normális, csak a mi szempontunkból hátrány. Akkor is ha jobban dolgozunk, többet, sikeresebben, akkor sem kapjuk meg az állást. Anélkül pedig lényegében lehetetlen megélni. (Én 150 önéletrajzot adtam be míg végül egy interjúra bejutottam, ahol szintén három ír fiatalt vettek fel. Nem is titkolták az okát...)

Izgalmas és pezsgőnek ugyan mondható külföldön élni. Ezer új és elgondolkodtató dologgal szembesül az ember. Ezért küldték az inasokat annak idején külhonba. Ma viszont – mikor a létünk alapja a munka – pénz nélkül gyakorlatilag adáig ér el az ember, hogy vagy otthonról küldenek segélyt a szülők (!) vagy hamar hazajössz. Egy szoba minimum 250 euró, az életben maradás 200 euro, önéletrajz nyomtatás, jegyek, bank kártya, papírok kiváltása 200 euro, tehát elmondható hogy amíg nincs munka addig is havi minimum 500 euro költséggel jár a kaland. (Átlagban ma 3-5 hónap munkához jutni Dublinban egy külföldinek.)

Az új lap pedig ábránd. Oda is mindenki viszi magával amije van. Azok a tulajdonságok amik itthon gátolnak, ott is velünk vannak. Nem leszünk se jobbak se szebbek – se ottaniak. Nm fogunk oda tartozni soha, mert mi ide tartozunk. Ezt persze csak nagyon óvatosan jelzik a helyiek, de jelzik. Külföldi... Honnan jöttél?... ezek stigmák, amik az első szónál kijönnek. Hibáinkat felerősíti a környezet, ahol "úgysem ismernek." Érdekes, hogy akárkivel beszéltem, akik régebben élnek kint ugyanezt mondták – tehát az évek múlásával sem változik. Ugyanolyan kicsinyesek vagyunk mint itthon. Az is sokat elárul, ahogy a régen ott élők kimondják: 'otthon'. A jobboldali elhajlással nem vádolhatóak is valami finom pátosszal ejtik ki ezt a szót. Bevallják, hogy most sokkal rosszab a helyzet mint régen, és őket is csak a pénz tartja ott, és semmivel sem jobb ám ott, de hát a pénz...

Nem állítom, hogy nem lehet sikeresnek lenni. nyilván igen. Vannak szerencsések, vannak ügyesek satöbbi. De ez az általános öröm, hogy ott jobb az nem igaz. Most pedig főleg. Csak körül kell nézni az európai országokban. Minden gazdaság a csőd és a bedőlés szélén. A szociális juttatások visszavonásával az eddig kényelmesen megélő helyiek (hiszen az alja munkát elvégzik a külföldiek örömmel), most már kénytelenek magukat eltartani, mert az állam tovább nem képes rá. Az előnyük behozhatatlan és természetes, megharagudni sem lehet érte.
Nincs hát hova menni, itt pedig nincs hova hátrálni. Tények. És akkor merre? Nem ennek kitalálására kezdtem az írásba csak hogy árnyaljam a képet. Úgy látszik ez az év rákényszerít mindenkit hogy átértékelje a jelenét és a jövőjét. Keep yourself alive...

· 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://konspiradio.blog.hu/api/trackback/id/tr363630561

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 4,2 milliárd megy idén menekültekre, bevándorlókra 2012.01.23. 14:52:01

Magyarország csaknem 4,2 milliárd forintot fordít az idén az országban tartózkodó menekültek, menedékkérők és bevándorlók helyzetének javítására, valamint a határainak védelmére – mondta Berta Krisztina, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára.

Trackback: – Anyu! Nem megyek külföldre dolgozni!! 2012.01.22. 09:06:01

Mostanában sokszol olvasom itt-ott, hogy itt már nem lehet élni, ergo menni kell innen el. De hova? Arra mindenkinek van egy ötlete. De megéri? Szerintem nem.

Trackback: Közel 34 millióan vettek részt a Békemeneten 2012.01.21. 22:46:13

Közel 34 millióan, egészen pontosan 33.989.687-en vettek részt a szombati Békemeneten a Belügyminisztérium információi alapján, adta hírül a Magyar Televízió egyes csatornájának (M1) Híradó este című műsora. A szám azonban mégsem tekinthető véglegesnek...

Trackback: Közel 34 millióan vettek részt a Békemeneten 2012.01.21. 22:45:36

Közel 34 millióan, egészen pontosan 33.989.687-en vettek részt a szombati Békemeneten a Belügyminisztérium információi alapján, adta hírül a Magyar Televízió egyes csatornájának (M1) Híradó este című műsora. A szám azonban mégsem tekinthető véglegesnek...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.01.22. 11:14:59

@regress: Ja. Igaz.
Sőt, rossz szemmel néznek, ha túldolgozod az angolt. Szakszervezetért kiáltanak.
Az asszony az üzemanyag költségét számolja el, mivel naponta utazik 20 mérföldet. Minden adminisztráció nélkül leírhat az adójából valami 4 fontot 10 mérföldenként. (két sáv van, az összegekre nem emlékszem, utána kéne nézni)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.01.22. 11:17:27

Eddig aki kijott a szakmamban , mind a szakmajaban helyezkedett el, elobb-utobb. ( az elobb 3 napot, az utobb kb 3 honapot jelent).

kellyboy1981 2012.01.22. 11:17:32

Elsőre az az érzésem, hogy valami csalódott apróhirdetés útján jelentkezett, átvert hazánkfia külföldi próbálkozásáról van szó. Egyértelműen kitűnik, hogy volt egy elképzelésed, ami nem vált be, de semmilyen komolyabb tervezés nem állt a döntésed mögött.

Igen, a jellemző hibákat szerintem jól írtad le:
1. azt gondoltam egyszerűbb lesz mint itthon,
2. izgalmasnak és pezsgőnek láttam ami rám vár,
3. azt hittem kezdhetem új lappal

Ebből csak az látszik, hogy Te azt hitted fél év alatt megszűnnek majd az anyagi gondjaid?

Mutass egy olyan 0-ról, vagy mínuszból kezdett, - akár egykori menekültet - és ma már milliárdost, aki ezt 7 hónap alatt, a felszolgálói munkától és segédmunkától is fanyalogva tette volna meg...

Ajánlom figyelmedbe, pl. a CanadaHun fórumot, vagy az ausztrál bevándorlással foglalkozó fórumokat, mint segítséget, hogy hogyan is érdemes tervezni mielőtt Te külföldre költözést vállalnál..

Eu-ban annyival könnyebb a helyzeted, hogy nem kell vízum ehhez.

Én még csak a kezdeti induló tőke összegyűjtésnél tartok 2 és fél után, és nincs teljes mértékben felszámolva az előző , hitelből és minimálbérből tengődő életem utóhatásai( értsd frank alapú devizahitel). Összességében 5 évbe telik, havi félmilliós megtakarítás (nem fizetés! ) mellett, a vágyott új élet alapjainak letétele.

A kezdetekről pedig annyit, hogy előbb mérj fel minden lehetséges és reális bevétel és kiadást, aztán számold ki, hogy megéri e azt a munkát, abban az országban elvállalni, vagy meg kell nézni más lehetőséget is.

Mosogatóként , nyelv nélkül Írországban én is maximum 70-80 ezret tudtam volna félretenni "csak" ( Már ha csak-nak tekintjük, hogy itthon annyi a minimálbér, amiből élni kell és fizetni a számláidat, hiteleidet )

Ehelyett választottam más alternatívát, amivel mosogatóként, ennek a 4-szeresét tudtam megkeresni. Ma meg ott tartunk, hogy 6-szorosa a félre tett összeg havonta.

A felszolgálónál, azért érdemes lehet megjegyezni a borravalóból származó extra bevételét és a szállás biztosítását, mint költségcsökkentő tényezőt is, és lehet, hogy, már nem is ott vagyunk, hogy annyira rosszul járunk a dologgal, persze, ha mondjuk akár egy itthoni vezetői állásból el tudunk mozdulni az alacsonyabb rangú, de jövedelmezőbb állás felé.

Emellett gondolom Te is tapasztaltad,-más példáján- hogy "külföldön" nem az a jellemző, hogy évekig ugyanazt a bért kapod, és ugyanazt a pozíciót töltöd be.

Tapasztalat,- amit írt itt valaki is-, hogy a jó munkaerőt, pedig marasztalni próbálják minimum a béremeléssel.

Vagy épp igen más, a saját céljaid megvalósításában nyújtott támogatás is. Itthon inkább az a jellemező, hogy egy tanfolyamra, vagy iskolai képzésre nem szívesen engednek el, míg a kinti hozzáállás minimuma a partnerviszony. Azaz megtaláljátok a közös nevezőt, hogy Te is haladj, de nekik is tudj dolgozni. És ez nem úgy valósul meg, hogy akkor majd azt a napot még majd letúlórázod.

Tény és való, informáltság,kellő tervezés, és nyelv hiányában messze menően nem ajánlott ez a lehetőség senkinek.

De, ha valaki arra nem "képes", hogy egy alap angol szintet megtanuljon, annak érdekében, hogy potenciálisabb munkavállaló legyen külföldön, attól nem is lehet sajnálni a kudarc élményét....

Vagy, lehet beállni a siránkozók sorában, hogy nincs lehetőségem elhelyezkedni, mindezt teli torokból, kis hazánkból.

Lehet Magyarnak lenni közigazgatási és földrajzi határok nélkül is!

2012.01.22. 11:18:03

@JulWCZar: "nem a vendegszeretetrol van szo, hanem arrol, hogy fognak-e ugy kezelni, mintha egalban lennetek."

Ez nyilván személyfüggő.
Ha eljönnek grillpartyra, ha meghívnak, ha a főnöknőd munkaidő után felugrik hozzád gulyáslevest enni, rántotthússal, akkor gondolom, igen.

Escobar888 2012.01.22. 11:21:15

fél évet áldoztam egyelőre külföldi munkára.
Tény, hogy tróger melót és 3. világ béli körülmények.
Németország. A megélhetés még olcsóbb is min itthon...
szégyen. Itthon most 80 ezerért tudok dolgozni. Megélni ebből nem lehet. Csupán nem éhen halni.
Csodák külföldön sincsenek és bizony ott is kell keményen dolgozni. Viszont megvan az ami talán a saját hazánkba sose lesz. Anyagi biztonság.
Pedig nem kéne csak mondjuk úgy 600 eurós bérminimum amit 8 órás munkáért kötelezően adni kéne.. akkor nem gondolkoznának ennyien azon, hogy külföld.

2012.01.22. 11:23:04

@Escobar888:" Pedig nem kéne csak mondjuk úgy 600 eurós bérminimum amit 8 órás munkáért kötelezően adni kéne.. akkor nem gondolkoznának ennyien azon, hogy külföld. "

Nem 600 eurós bérminimum nincs. Munka nincs.

Viharszarok 2012.01.22. 11:25:26

@Viharszarok: Az meg a másik,hogy sok beképzelt "műszaki" valójában elég gyenge az elméleti matematikàbòl. Értsd ezalatt azt,hogy pl tudnak derivàlni/integrálni,de hogy ezek a fogalmak valòjában mit jelentenek arròl még annyit sem tudnak mint a katonacsászárokròl:-)) Tanítottam némelyiket, egész elképesztő ,hogy milyen fogalomzavarban szenved egyik-màsik, de mechanikus műveletek végrehajtásaiban jòk...

kisemberigaza 2012.01.22. 11:36:51

1. 100%-an megertem a posztolot, mert igy van ahogy leirta.
2. azokat is megertem akik ellentmondanak, hogy jo szakamval, kepesitessel, gyakorlattal nagyon jol lehet boldogulni. Mert igen az is ugy van.

DE ekkor jon a ket dolog kozotti kulonbsegek:
- az emberi tujajdonsagok?
- miket hoztal magaddal?
- mindez megfuszerezve a szerencsevel?

Ezek kombinacio adjak a teljes story-t.
Nincs ket egyforma tortenet.
De kulonben is:
- Mit nevezhetunk sikernek?
Mar a siker megallapitasa sem egyszeru mert kulonbozo szepontbol vizsgalva lehet, hogy egy story sikeres lehet, hogy nem?

DE akarhogy is alakul ne csak a piiiz legyen a motivacios ero hanem a kaland, az uj emberek megismeresenek lehetosege, az tapasztalatok gyujtese a vilag megismerese!
Elvezzuk azt, hogy megtehetjuk: mehetunk kulfoldre dolgozni, tanulni, elni azaz hivatalosan vilgot lathatunk!

Mert 20 evvel ezelott?
Ki tudja meddig tehetjuk meg?...
Epul az uj vasfuggony tegnap volt 100E tamogatoja!

Ann1294 2012.01.22. 11:37:57

@Könnyen elkaptuk, uram!: halal meat... csak nem Manor House kornyeke? Eltem ott. Hat nem piskota. De olcso a gyumolcs es ha meccs van jol zarkozzal be amig elegetik az autogumikat. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.01.22. 11:38:46

"(Én 150 önéletrajzot adtam be míg végül egy interjúra bejutottam, ahol szintén három ír fiatalt vettek fel. Nem is titkolták az okát...)"

En egyet raktam ki, a cwjobsra. 1 napra.
Napi 20 hivasom van fejvadaszoktol, es kb 1 hete napi minimum 1-2 interjum.
Magyarorszag otthon, UK itthon. Itt erzem ugyanis itthon magam, meg a vonatkoztatas iranya miatt is az ott ez meg itt.

Es itt a barati korben sokszor inkabb kifizetik a csaladnak kifele az utat, de mar nem szivesen mennek Magyarorszagra.

@JulWCZar:
ez igy van. De errol pontosan eszembe jut, amit Magyarorszagon ateltem , amikor edesapam falujaba koltoztunk. Legyuttmenteztek, levarosiasoztak. Itt eddig ( vagy jol tagadjak, es nem mondjak a szemedbe cagy mas oka van) , de SOSEM ereztem azt, hogy kineznenek maguk kozul .

@Könnyen elkaptuk, uram!: :) Hasonlo esetrol tudok, foallasu anya volt az illeto odahaza, tobb mint 10 evig. 1 evig kereset munkat, otthon nem talalt. Kijott, Starbucksba felvettek 1 honap utan, azota a legkisebb gyerek kinn van vele ( a nagyok 16-18 evesek) otthon maradtak a volt ferjnel, de jol erzik magukat, tudnak utazgatni, szoval... 43 koruli a csajszi. Otthon szinte eselye sem lett volna.

@barumka: Nem csak a penz szamit. Hanem a kiszamithatobb, nyugodtabb elet. Persze jol hangzik , hogy az otthoni X netto helyett kb 4X nettot kapok itt, csak azt is erdemes melleszamolni, hogy ebbol kb 300-320 ezret az alberletert kiadok.

A minimalberes dologra: 2 minbernek megfelelo osszegbol eltunk/elunk, leven egyikunk dolgozott teljes allasban, paromnak SEO-bol csurran-cseppen valami, de nem sok. Most remelhetoleg hamarosan fentebb fog menni a bevetel, £2000 kornyeken szandekozom keresni. Ebbol 900at elvisz az albi, de ennyi.Es mar 1400nal is belefert egy-egy nyaralas, es max nagyobb dolgoknal kellett azt nezni, oke, akkor ezt most nem ebben , hanem a kovetkezo honapban veszem meg..

Ann1294 2012.01.22. 11:47:27

@Langyos Takony: Igen, ezt kellene meg hozza tenni, hogy szakma es tapasztalat elott az ember nyelvtanulas es kultura tanulas miatt induljon utnak, aztan otthon ertekeljen, vegezzen el egy hasznos szakmat, dolgozzon benne (tapasztalat) es utanna induljon el.

SzuperKiraly 2012.01.22. 11:48:27

@Viharszarok: "Értem ezalatt azt,hogy nem mindenki képes műszaku jellegű diplomát szerezni, ugyanis egy másodfokù egyenlet megoldása is gondot okozott neki a gimiben,"

Ez a lenyeg. Azt irod ha mindenki annak menne. Nem ugy van az.

Az angolok velem egy koru (26) vagy fiatalabb generacioja ezen a teren szart sem er. Elkenyeztetett kis kreten a tobbseg, a tehetsegesebbjenek pedig nem sok eselye van jo termeszettudomanyos oktatast kapni, mar kozepiskolaban sem.

Sokat foglalkozik vele az itteni IT szaksajto.

Nekunk pedig ez jo. Meg jobb is, mert a rengeteg indiai informatikus minosegileg a beka segge alatt van.

Viharszarok 2012.01.22. 11:52:45

@tildy:): A témához is hozzászòlva: A külföldi munkavállalás ,sikeresség szerintem egyéni adottságok kérdése. Találkoztam mindkét példával: Sikeres , befutott ember és csalòdott hazànkfia aki sírva futott haza. Nem mindenki képes egy idegen országban , idegenként kezelve boldogulni. Itt sem minden fekete-fehér mint azt sokan tévesen elképzelik.

mojoking77 2012.01.22. 11:56:43

@JulWCZar: "a rengeteg indiai informatikus minosegileg a beka segge alatt van" Hala a jo egnek. Igy is rohadt nagy a baj, mert a so multi kepes 1-2 Euros oraber kulonbseg miatt is atszervezni az egy IT egyseget. Aztan meg szepen csendben pakoljak vissza oket par ev utan... Igy megy ez, nem magyar betegseg, hogy nem tanulunk mas hibajabol...

Viharszarok 2012.01.22. 11:58:33

@Viharszarok: Nekem pont ezért tetszett a post, mert a másik, kevésbé fényes oldalra is rávilágít. Attòl tartok azonban, hogy a nagyszerű kormányunk által folytatott láthatalan ellenség elleni szabadságharc sok embert ki fog ebből az országbòl kergetni és az a fentiek miatt egy részének igen keserves lesz...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.01.22. 11:59:58

@kisemberigaza:
A végére a legyet csak belepottyantottad a levesbe. Nem tudtad megállni, te hülye!

SzuperKiraly 2012.01.22. 12:00:34

@Könnyen elkaptuk, uram!: na de az ilyen emberek az ertelmesebbje. Sot, aki mar jart Magyarorszagon, es megtudja hogy magyar vagy, abban a pillanatban megvaltozik a hozzaallasa feled.

Addig csak ugy nez rad, mint egy kelet-europaira.

Mikor kerdezik hogy miert jottem el, hiszen olyan szep orszag, Budapest, Balaton, stb., akkor azt mondom: ja, turistakent tenyleg szep. Hazalatogatni tenyleg szep.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.01.22. 12:04:41

@Viharszarok: Jogos. Az emberi oldalt kifelejtettem, altalanosnak vettem, aki kijon, az boldogulni akar es tesz is erte mentalitast.

Egyelore keves olyannal talalkoztam, aki apait-anyait beleadott, megsem sikerult neki.

Persze, hogy nem fekete-feher, de van lehetoseg boldogulasra, szerencsere. Tobbnyire.

kisemberigaza 2012.01.22. 12:06:47

@Kara kán: nem nem....
mert nagyon nem tetszik ami alakul Magyarorszagon!
8 eves komcsi garazdalkodas utan a mostan masfel eves ciganykodas -nak nem lesz jo vege :):)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.01.22. 12:06:58

@Viharszarok:
Bezzeg te másként csinálnád, jobban.
Ehelyett megfutamodtok a problémák elől, és külföldről osztjátok az észt. Aki meg a külföldi munkavállalás árnyoldalait sorolja fel, azt lehurrogjátok, mint egy falka.
Ne, ne tiltakozz, mert tudom, hogy igazam van.

Hisz én is expat vagyok, és ismerem mindazt, amin egyesek átmentek. Nihil novum sob sole. Nincs új a nap alatt. Az emberi természet mindenütt ugyanolyan.
És természetesen én is beleestem ugyanabba a hibába, mint a tudálékosok: osztottam az otthon maradottaknak az észt, persze csak néha, nem annyira mint ők.

Ma, 50 évesen, eljutottam valamiféle bölcsességig. Elfogadtam magam, a világot, olyannak amilyen, persze soha le nem mondva arról a jogomról, és azokról a lehetőségekről, hogy azokat, akik a világunkat nehezebben élhetővé, egyre romlóvá teszik, nevezetesen a cucclibeket ostorozzam amikor és ahol csak lehet. Mert ők azok, akik a markukba röhögnek mások nyomorúságán, az ő szerencséjük miatt élsz te, és te, és te rosszabbul.

SzuperKiraly 2012.01.22. 12:07:22

@mojoking77: IT-ben is van "mosogatos" allas.

De egy BME/ELTE diplomas informatikus az mas teszta, annak itt megelolegezik a software engineert.

Az egyik alap szuresi feltetel elmagyarazni a binary sortot, aztan rekurziv fabejarast irni. Nem nagy cucc nekunk, magyar it szakon ez alap, de a jelentkezok cca. haromnegyedet itt kiszorja.

Nekem csak BSc-m van, de nem szamit. Papirt nem neznek.

A Tyne folyó déli partja 2012.01.22. 12:32:18

@Ann1294: nem feltétlenül nyelvtudás hiányzik. én elvégeztem egy kiegészítő szakot itt, (eredetileg angoltanár vagyok, szóval nyilván van nyelvtudás), és közben pénzügyön dolgoztam-zom, szóval, nincs köze hozzá. nem igazán támogatták, úgy kellett kikönyörögnöm, hogy a rugalmas munkaidőt, amiben elvileg vagyunk, tényleg rugalmasan kezeljék, és elmehessek az egyetemre, meg a tanítási gyakorlatra. mivel nem volt köze hozzá, nyilván nem fizették, nem járt hozzá semmi szabadság, a sajátomat kellett rá használni. erről beszélek.

mifolyikittgyöngyösön?? 2012.01.22. 12:32:31

@tildy:): ja,milyen szar lesz hazamenni,ha kitesznek euból..wehe

A Tyne folyó déli partja 2012.01.22. 12:36:24

@kapucsengő86: én már nagyon mennék haza, majdnem hét éve itt vagyok. pedig van munkám (még, épp leépítések vannak, mindenki fél, hogy mi lesz, pedig már rengetegen elmentek), lakás van (amit épp lebontanak, újat kell keresnem). vannak barátaim, elég jó életem. de basszus, nem vagyok otthon, és ennyi idő után nagyon is honvágyam van, és hiányoznak a régi barátaim, a város, az régi életem.

Ann1294 2012.01.22. 12:36:26

@mifolyikittgyöngyösön??: Ezen mar gondolkodtam, ... ezek nem jo kilatasok.

A Tyne folyó déli partja 2012.01.22. 12:39:49

@Robi12345: "Mert az angol lányok baromira nem úgy öltözködnek, hanem szolídabban. "

gyere fel egy newcastle-i éjszakára...szolidan öltöznek? az angol lányok? röhög a vakbelem.
a többiben igazad van.

Jaffar 2012.01.22. 12:40:02

@mifolyikittgyöngyösön??:

Azt te csak hiszed. Ha ki is rakják Mo-t az EU-ból, akik kint dolgoznak automatikusan meg fogják kapni a munkvállalásit.............de ez aztán már tényleg abszurd lenne. Igaz, orbániában semmi sem abszurd.

nimonic 2012.01.22. 12:44:38

@Kara kán: Én is 50 vagyok, s én meg a következő bölcsességig jutottam el:
Lemondok arról a jogomról, hogy bárkit ostorozzak a sorsom nyomorúsága miatt. Az ostorozás elmaradása miatt felszabadult időmben jobb, ha a sorsommal foglalkozom, s a tapasztalat azt mutatja, hogy így már nem is olyan szar. Persze ha valaki az ideje nagy részét azzal tölti, hogy állandóan felháborodik, akkor annak nincs ideje boldogulni. Csak rinyálni.Esetleg váltogatni a falon az ikonokat Csurkától Vonáig, Hornon vagy Orbánon át, tetszés szerint. Ez is egy életforma, de engem pl. nem érdekel.
Javaslom neked is, hogy hagyd a francba az egészet, vegyél nagy levegőt, lassan fújd ki, s törődj többet az értelmes dolgokkal.Állítólag még az immunrendszerednek is jót tesz:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.01.22. 12:46:29

@Kara kán: Ez egy erdekes dolog, mert aki meseli , o maga mit elt at, vagy masoknal mi ment, azt eszosztonak nevezik. Hiaba csak azt irja le , ami a sajat tapasztalata. Lattam mar en is itt kinn is "karrogni" embereket, de jo reszuknek az a mentalitasa volt, hogy rogton szinte mindent akart, es mellette persze rendszeresen panaszkodott. Nos, igy valoban igen nehezen lehet.

Van arnyoldal is, nem keves, de az legkevesbe sem az, mint ami a posztban van irva. Es ezert nem a fogado orszagot kell hibaztatni....

@mifolyikittgyöngyösön??: azzal a lendulettel adnam be a menekult statuszt.

@A Tyne folyó déli partja: total igazad van:)

Ann1294 2012.01.22. 12:48:49

@tildy:): "azzal a lendulettel adnam be a menekult statuszt." - micsoda 5let. Mar ezert megerte felkelni ma. Koszi szepen. Erre nem is gondoltam. Ott a pont nalad. Mindig tanual az ember valamit.

A Tyne folyó déli partja 2012.01.22. 12:49:44

@Manic Depression: én is ezt szoktam kérdezni. miért nem mennek mondjuk Japánba?

A Tyne folyó déli partja 2012.01.22. 12:53:32

@mifolyikittgyöngyösön??: te is kevered Angliát Londonnal. itt fent alig van bevándorló, se színes.

A Tyne folyó déli partja 2012.01.22. 12:54:20

@JulWCZar: "A feher angolok, akik a videki monokulturalis kozegbol jonnek, baromira rasszistak (velunk magyarokkal szemben is"
igen, erről van szó.

A Tyne folyó déli partja 2012.01.22. 12:57:42

@Könnyen elkaptuk, uram!: ezek mind London közelében vannak. gyere fel egy itteni kisvárosba, darab nem fehéret nem fogsz találni.

A Tyne folyó déli partja 2012.01.22. 12:59:19

@mifolyikittgyöngyösön??: ez megint nem jelent semmit, a glasgowi akcentust az angolok se értik....

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.01.22. 13:00:08

@tildy:):
Nehogy azt hidd, hogy attól függetlenül, hogy valakiket észosztónak nevezek - amikor magamról is tudom, persze, hogy az vagyok - attól még nem olvasom szívesen az ilyen hozzászólásokat.
Sokat lehet tanulni minden véleményből, pláne ha az ember tud olvasni a sorok között.

Én tipikusan az az ember vagyok, aki tud örülni mások sikerének, feltéve, hogy nem becstelenség áll mögötte, ez utóbbiba beleértve a szülőkét is. Mert sokszor ugye az utódnak fogalma sincs, hogy milyen eszközökkel indította őt útnak a kedves szülője. Különben, azzal nem árulok el titkot, hogy a bankok és más javak rablói, sőt a rablógyilkosságok elkövetői is - leszámítva a kábszereseket - legtöbbször azért teszik, amit tesznek, mert mindössze „jó életet” akarnak teremteni a családjuknak. Aztán ez a nemes szándék, piszkos módszerekkel kiegészítve, harmadiziglen is visszaüt. Sajnos nem csak rájuk, hanem kívülállókra is. És máris benne vagyunk a bűvös körben.

A Tyne folyó déli partja 2012.01.22. 13:01:54

@Könnyen elkaptuk, uram!: akkor nem sokat tanult a nyelvtanári szakon...érdekes, nekem elmondták, hogy akcentusok, nem standard English, Standard English, etc.
és az, hogy valaki helytelenül beszéli az anyanyelvét, nem jelenti azt, hogy az idegen is beszélje úgy. te komolyan vennél valakit, aki úgy jönne egy állásinterjúra, hogy "há kő menni?"

mifolyikittgyöngyösön?? 2012.01.22. 13:02:02

@tildy:): hm,annak mi a folyamata.és egyébként mi az a menekültstátusz?

rajen 2012.01.22. 13:02:58

Jaj, de rajzanak ezek a túlkompenzálósok, akiknek kurvára bejött a külföld, de azért magyar nyelvű blogokon osztják azokat, akiknek nem, meg akik nem is mentek sehová. Ja, hogy még mindig az index a kezdőlap, de azért csak két hetet bír "otthon", mert olyan szörnyű a légkör. Nincs azzal bajom, ha valaki lelép, és bejön neki, de ne ossza már felsőbbrendűen az észt.

A Tyne folyó déli partja 2012.01.22. 13:06:28

@mulipupu: azért ez a másik oldal. szabadsága nincs? arra az időre szervezhetne interjúkat. a főnök meg nem tehet semmit, ha a munkavállaló felmond. nem fogja megbilincselni.

A Tyne folyó déli partja 2012.01.22. 13:08:12

@mifolyikittgyöngyösön??: ezt meg nem hiszem el. 30ezret egy mosogató? ugyan már. most mondja a tesóm, ez úgy lehet, hogy esetleg elkövetett a főnök egy bűncselekményt, amit nem kellett volna, és lefizette....

Ann1294 2012.01.22. 13:11:40

@Kara kán: "Sokat lehet tanulni minden véleményből, pláne ha az ember tud olvasni a sorok között."

Nincs like gomb. :(

neoteny · http://word.blog.hu 2012.01.22. 13:16:55

@mifolyikittgyöngyösön??:

A menekültstátusz egy eléggé bonyolult sztori; itt el lehet kezdeni a tanulmányozását:

en.wikipedia.org/wiki/Asylum_seekers#Asylum_seekers

Megszerezni pedig nem könnyű, különösen nem olyan országokból érkezvén ahol (elvileg) jogállami viszonyok uralkodnak.

Egyébként valószínűtlennek találom azt, hogy több évet-évtizedet ott tartózkodó embereket kitoloncolnának csak azért, mert az ország amiből érkeztek kikerül az EU-ból, két oknál fogva is:
- a nyugat-európai népesség (is) rohamosan öregszik el, szükség van relatíve fiatal, termelő munkásokra a gazdaság működtetéséhez, ill. ahhoz hogy a befizetett adóikkal/járulékaikkal működtessék a szociális hálót (eü, nyugdíjak, öreg-ellátás)
- a hosszabb ott-tartózkodással (esetleg ott született/iskolába járt gyerekekkel) méltányossági alapot szereznek az emberek

Persze a "public charge"-á kíván válni valaki (welfare &c.) akkor már inkább elképzelhetőnek látom a kiebrudalást. De addig amíg hajlandó gályázni és hozzájárulni a GDP megtermeléséhez (magyarán többet rak a rendszerbe mint amennyit kivesz) addig rossz bolt lenne kirúgni.

Ebből a szempontból viszont jobb a helyzet(em) Kanadában; itt van államilag támogatott bevándorlás, és három év után lehet állampolgárságot kérni (és további kb. fél év után megkapni). Azzal pedig ugyanolyan jogai vannak (vagy nincsenek) az embernek mint annak aki itt született.

Cserébe gyakran (igen) hideg van az ország túlnyomó részében. És távol van Európától.

A Tyne folyó déli partja 2012.01.22. 13:16:56

@tildy:): "En egyet raktam ki, a cwjobsra. 1 napra.
Napi 20 hivasom van fejvadaszoktol, es kb 1 hete napi minimum 1-2 interjum.
Magyarorszag otthon, UK itthon. Itt erzem ugyanis itthon magam, meg a vonatkoztatas iranya miatt is az ott ez meg itt. "

te megint elfelejted, hogy a te szakmád pont keresett. na de az csak 1%. (esetleg, ha orvos vagy, még baromi jó esélyekkel indulsz. innen azok Németországba mennek).

a legtöbb embernek viszont egyáltalán nem lesz napi 20 hívása, sőt.

kellyboy1981 2012.01.22. 13:21:25

@tildy:): Ez kb látszik a kommentek "pozitív-negatív vélemény" arányán is.

közel 400 kommentből 80-90 % a minimum, aki azt állítja, hogy a cikk ellenére is lehet boldogulni kint, akár mosogatóként is ( Azért mifolyikittgyöngyösön?, mert nem kell amiatt sem szégyenkeznie senkinek, mivel mint írtad is, valahol el kell indulni, és ez egy tipikusan olyan poszt, ami minimális feltételeket igényel.)

A munkakör és képesítés egyértelműen, alakíthat az általánosított véleményen, de ha csak a legrosszabból és a tapasztalatból indulunk ki, akkor is elmondható, hogy ez tudatos tervezéssel, és elszántsággal, kitartó munkával nem lutri kategória...

Hát, hogy itthon most a jogász képzést államilag támogatott formában 100 főre maximalizálták, lehet zúgolódni. De akkor hogy juthatunk oda, hogy egy külföldön hajón dolgozó, érettségivel sem rendelkező szobalány havi szinten több százezerrel kell támogassa a diplomás ügyvéd testvérének a tevékenységét itthon?

mifolyikittgyöngyösön?? 2012.01.22. 13:23:23

@neoteny: értem.illetve nem,de mindegy.
Kérdeznék egy példával.Csak egy példa,ne kezdjetek kombinálni.Mondjuk,ismétlem:mondjuk,a jelenlegi kormány zsákutcába jut,új választásokat írnak ki,és pl egy szélsőjobbos párt nyer.Ők aztán kezdeményezik az ország kilépését az euból,és ez,egy hosszú,2-3éves folyasmat után,miutaán anyagilag is elszámoltunk,bekövetkezik,hatályba lép.Visszakerülnek a határok,megszűnik az uniós státusz.pont úgy mint előtte.Akkor elvileg,aki mondjuk Svájcban,vagy az eu korábbi más tagállamában él,kérhet menekültstátuszt,ergo indokolhatom azzal,hogy egy veszélyes szélsőjobboldali párt került hatalomra,ami személyesen veszélyeztetheti az egyén bizonyos jogait?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.01.22. 13:27:09

@mifolyikittgyöngyösön??: egyelore meg nem volt ra szukseg, hogy utananezzek. :)

Valoszinuleg nem raknanak ki egyebkent bennunket, a neoteny altal leirtak alapjan is ez veheto ki.

@A Tyne folyó déli partja: Hamarosan kiderul nalunk is, mennyi ido egy normal erettsegivel, nemi rendszergazdai, helpdeskes, call-centeres , valamint picike SEO tapasztalattal normal, akar ketkezi (nem irodai) munkat talalni :-) A tapasztalatokat majd megirom. :)

mirx 2012.01.22. 13:29:02

"Ez egy erdekes dolog, mert aki meseli , o maga mit elt at, vagy masoknal mi ment, azt eszosztonak nevezik. Hiaba csak azt irja le , ami a sajat tapasztalata. "

hát igen, elég megnézni rajanka és a hasonlók irigységszagú kommentjeit

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.01.22. 13:37:22

@mifolyikittgyöngyösön??:
Lehet, hogy jól tudsz főzni, de a politikához nem értesz.
1. A Jobbik elég távol áll a szélsőségességtől. amit vallanak, az leginkább középutas politikának felel meg, hozzájuk képest még a Fidesz is mikor jobbra, mikor balabbra helyezkedik el. Persze, sok tévhitük is van, de most hagyjuk. A bűnözés és parazitizmus letörése nálam polgári értékeknek számítanak, nem szélsőségességnek. Szélsőséges az, aki ezt ellenzi.
2. Ha hatalomra is kerül a Jobbik, az sem jelent azonnali kilépést. Ennek vannak technikai oldalai egyrészt, de másrészt a Jobbikban van épp elég ember, aki először előny-hátrány elemzést végezne, és - igen! - népszavazást írnának ki ebben az ügyben. Ha kiderülne, hogy az ország többségének előnytelen az EU-tagság, akkor igenis ki kell lépni, még akkor is, ha pár tízezer embernek ez hátrányt okoz. Ez a demokrácia lényege, vagy nem?
3. Amire odajutunk, hogy a kilépés gyakorlatban is megvalósuljon, arra egész Európa megváltozik. Az is lehet, hogy sikerül kiebrudalni a brüsszeli intézményekbe befészkelődött nem is európai gondolkodású, Európát a vesztébe vívő cucclibeket, az EU-t megreformálják, és nem is lesz szükség kilépésre.
etc.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.01.22. 13:38:14

@mifolyikittgyöngyösön??:

Kérni kérheted; hogy megkapod-e, már nehezebb kérdés.

Én még '86-ban "disszidáltam" Ausztriába. Akkor a 30 napon túli ottartózkodásnak feltétele volt az, hogy beadjon az ember egy menekültkérelmet, amit meg is tettem... és rögtön utána beadtam a bevándorlási kérelmemet Kanadába. Az osztrákok elutasították a menekültkérelmemet ('86-ban! amikor még állt a vasfüggöny), de akkor a kanadaiak már elfogadtak bevándorlásra, és az osztrákok hagyták hogy még Ausztriában legyek amíg "elvisznek" Kanadába.

Akik kaptak menedékjogot akkor Ausztriában, azok vagy lengyelek voltak (ugye szükségállapotok voltak '81 és '83 között), de leginkább koszovóiak (albánok) akik azt mondták hogy a szerbek elnyomták őket.

"veszélyeztetheti az egyén bizonyos jogait"

Ez feltételes módban és általánosságban van megfogalmazva; erre szinte biztosan nem adnak menekültstátuszt. Ha azt tudnád bizonyítani, hogy _rád_ nagy valószínűséggel retorziók várnának Mo-n a fajtád, vallásod, nemzetiséged, egy partikuláris társadalmi csoporthoz tartozásod vagy politikai nézeteid miatt, akkor (esetleg) igen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.01.22. 13:38:37

@BKKLaci: Azt hiszem ennyi.Errol van szo. Mindent leirtal ebben a par mondatban.

mifolyikittgyöngyösön?? 2012.01.22. 13:40:17

@Kara kán: jajaj.azért,mert nem értek a politikához,még érdekelhet.De mint írtam,egy légbőlkapott példa volt,szemléltetni szerettem volna,hogy milyen apropóból lehet menekültjogot kérni.
Az meg,hogy "jól tudsz főzni", rágalom!!!visszautasítom!!

mifolyikittgyöngyösön?? 2012.01.22. 13:51:06

@Kara kán: ". Az is lehet, hogy sikerül kiebrudalni a brüsszeli intézményekbe befészkelődött nem is európai gondolkodású, Európát a vesztébe vívő cucclibekett.."
ezzel ott is tisztában vannak,hogy vannak olyan politikusok??

Francekellregisztralni 2012.01.22. 13:52:41

Remélem kitaláció amit írsz, mert ha vagy akkora ökör, hogy a válság 4. évében Írországot választottad, hát akkor magadra vess. Azért az ember nézzen már utána hova megy.

Én is ott éltem 4 évet...kb akkor kezdődött a válság mikor kimentem. 4 állásom volt, mind szakma közeli és nini pont emiatt nem számított hogy külföldi vagyok-e. Persze ha nincs hasznavehető tudásod, az kint se lesz hirtelenjében.

Az tény hogy az ember nem illeszkedik be teljesen, de ha sikerül egy baráti kört kialakítani akkor kit érdekel. ja..az nem 8 hónap...inkább évek kérdése...meg mázli.

Ahhoz viszont elég pancsernek kell lenni, ha rosszabbul sikerül kint élned, mint otthon.

Irországban rengeteg helpdeskest keresnek...angol ugye alapból kell, de egy felső fokú spanyol, német, francia vagy kb bármi nyelvismerettel simán felvesznek... Bölcsésznyelvészek hajrá! Nem fizet jobban a takarítónál, de fixebb és itt lehetsz előnyben az írekkel szemben...nem igen tudnak idegen nyelveket.

Apropó hazarévedés. Hát négy év után mivel a helpdesknél közelebb akartam a szakmámhoz kerülni, elköltöztem egy harmadik országba. Dublint sírom vissza...az "otthon" nosztalgiája a gyerekkoré meg a felhőtlen nyáré, ahova úgyse tud senki viszamenni...max egy lángosozás erejére a Balcsipartra pár napra.

Szabad Gábor 2012.01.22. 14:13:48

Keretszám-mészárlás

„A három millió képzetlen koldus országa leszünk így, nem is olyan sokára.”

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1497_keretszam_meszarlas

BKKLaci 2012.01.22. 14:39:34

@tildy:): Köszi! És mára (utolsóként, mert itt már nagyon lement a nap) egy kis példa, estleg azoknak is, akiknek nem tetszett a kéthetes hazaruccanásom.

Holnap kitör a Kínai Újév és azt itt véresen komolyan veszik. Ezért ma bementünk az irodába, feldíszítettük. jött a szerzetes a helyi templomból és megáldotta a céget és az irodát. Utána az egész cég, programozók, rendszergazdák, takarító nő, titkárnő, még az idegen igazgató is, elmentünk a templomba. Ismét áldás, személyes jókívánságok (de igaziból ám…) majd közös kirándulás és ebéd a tengerparton.

Holnap repülök vagy két órát, mert a takarító nőnk nővérének fia született. Teljesen természetes, hogy együtt megyünk a családdal bemutatni a kiskrampuszt a helyi isteneknek. (Van belőle egy pár…)

És, ez itt teljesen természetes. Nem kell hozzá más, mint tisztelni minden embert, akivel együtt vagy. Nem is olyan nehéz. Akkor már nem vagy idegen, hanem ember ismét. Ott ahol éppen vagy. Ezek után nem csoda, hogy visszarettentem attól, ami otthon fogadott.

Megyek aludni, Kellemes vasárnapot mindenkinek.

felka 2012.01.22. 16:13:05

kár hogy későn találtam rá erre a posztra..lenne miről írnom bőven.
Így a végére,lényeg hogy olaszországot kerülje mindenki nagy ívben ott tényleg nincs esélyed, ha csak nem vagy prosti, vagy vetkőző modell...

tükörfúró 2012.01.22. 16:13:36

9.11 előtt kellet volna menni
USA...
és soha a büdös életbe vissza nem jönni ebbe a ....

sajnos én még akkor ahhoz is kisgyik voltam, hogy idehaza átlássam a pályát, nemhogy europa meg világgazdaság..most meg szinte fáj ahogy minden nap egyre xarabb és xarabb, szépen, lassan, filléreként, darabonként, miliméterenként veszitjük el a jövőnket és az álmainkat

na ezért mennek sokan, ez elől menekülnek

mert az itteni helyzet, az itteni légkör egyszerűen ledarálja őket, nap napután kénytelenek megenni a szemetet, elviselni az ignoráns agymosottságot, kölcsönös mindennapi rosszindulatot, az utcákon, munkahelyeken, mindehol átható rossz hangulatot, médiábol és mindenfelől ömlő nettó sötétséget, pofátlanságot, legsötétebb balkánon is rég tulhaladott gondolkodást,...stb,stb.

plusz az értelmesebb és érzékenyebb fiatalabb réteg, akinek szinte fizikai féjdalmat okoz ez, ami itt történik, nem a konkrét ma, holnap, vagy holnapután, nem a személyes küszködés vagy a kilátástalanság, hanem mindaz, ami ezen tulmutat, hogy az Otthon ahova tartozik a Haza, ez a szerencsétlen Ország merrefelé tart és milyenek a kilátásai már megint, jorészt önmagának, az itt élő 2+2=? szinvonalú zombiknak köszönhetően

Pdudas 2012.01.22. 16:13:39

Csak egy aprosag - amivel kulfoldre koltozoknek erdemes szamolni: magyar burokracia

Elkepesztoen lassan mennek a dolgok.
Kulfoldon szuletett kisfiamnak szerettunk volna utlevelet csinaltatni. Nosza a szuletes utan egy hettel rohantam a konzulhoz es beadtam a papirokat az anyakonyvi kivonat honositasanak ugyeben - ugyanis eloszor kap egy magyar anyakonyvi kivonatot es azutan jon az utlevel keszites. November elsejen voltam a konzulnal - mult hetig szinte semmi visszajelzes. Aztan mult heten addig hivogattam a Bevandorlasi es Allampolgarsagi Hivatalt, mig magaval az illetekes anyakonyv vezetovel nem tudtam beszelni. Kiderult, hogy a konzul hiaba kuldi at elektronikusan a kerelmet - naluk papir alapon is meg kell lennie mindennek. Nosza rohanas a konzulhoz, onnan irany Budapest, papirok beadasa.
Az anyakonyv vezeto rendes volt, varhatoan jovo heten kesz az anyakonyvi kivonat. Ezutan meg 35 nap az utlevel (mert konzulatuson keresztul nem lehet surgossegi eljarast kerni) es talan lesz a kicsinek utlevele. Az utlevel elkeszul kb 1-2 nap alatt, de most azt jatsszak az utlevelek kiadasanal, hogy hiaba keszul el 1-2 nap alatt, ha nem fizettel surgosseget, akkor nem szallitjak ki. Szemetseg? Szerintem az. Mert konzulatuson keresztul nem lehet surgosseggel kerni.

Erosen gondolkodom a kettos allampolgarsagon - ne kelljen ilyen elkepesztoen lassu ugyintezes miatt izgulni.....

Ginlia 2012.01.22. 16:51:59

@Könnyen elkaptuk, uram!: Sokszor az eredeti angol sem érti, hogy mit mond a honfitársa. Személyes példám az, hogy a dél-londoni férjet alig tudta az észak-londoni megérteni. :)
Ha a magyarok ezeknél a finomságoknál tartanának, akkor nem lenne baj. Egyenlőre ott tartunk, hogy alig tudnak kinyögni 2 mondatot. :(

Globetrotter2014 2012.01.22. 17:01:04

@Ginlia: ez szinte minden országban így van. Kevés annyira kanonizált nyelv van mitn a magyar ahol a tájszólás egyben az iskolázatanság jele.

Egy bajor büszkén viseli a származását (na jó a szászokat szeretik sziívatni a TVben), egy angol felsőosztálybeli pedig (still upper lip) egyúttal státuszbeli rangot is jelent.

Ettől fügetlenül minden országnak megvan a maga "hochdeutsch"-a, amit a TV-ben egyégesen használnak és mindenki megért, legfeljebb nem mindenki képes vagy hajlandó használni.

Könynen lehet hogy két szomszéd falu nem érti meg egymás dialektusát, ilyenki jól jön a közös "hivatalos" dialektus, de attól ők még el fogják várni, hogyha k fizetnek egy szolgáltatásért, akkor te mint bevándorló megértsed őket...

mifolyikittgyöngyösön?? 2012.01.22. 17:06:27

@Ginlia: ezt már kiveséztük tegnap,olvasd vissza érdekes!nekem is volt szép élményem,amikor 3év dél anglia után skóciába költöztem 4évre.azthittem nem érhet meglepetés,de tévedtem.Gyakorlatilag ott sem értett senki senkit a munkahelyen,de nem volt probléma..

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2012.01.22. 17:44:12

@Könnyen elkaptuk, uram!:
1., Az autokölcsönző nem állami cég...
2., a pénzbehajtás sem törvényhatósági hely...

1901-ben még nem kifejezetten nemzeti önrendelkezés értelemben szerepelt, hanem egy nemzetközi bűncselekményforma, ami a határokon keresztül nyúlik át, más szóval kémkedés, és egy versenyben rivális csoportban szerepet vállaló, vagyis a hűséggel összeférhetetlen állások és szerepvállalásokról szól...

pl. a magyartól és kereszténységtől idegen nemzetiségű és szellemiségű itthon elvállal egy törvényhatósági állást, (bíráskodik, törvényt alkot, közbeszerzést ír ki, fogad el, vagy egy állami munkahely életébe szólhat bele mint vezető, vagy netán az adó törvényrendszerbe, valutát kezel, katonai vagy egyéb biztonsági állást vállal 8-40 év börtönbüntetéssel sújtható!) Ez alól az sem jelent kivételt, ha az adott államban nem létezik a nemzeti (versenycsoport) önrendelkezés követelménye, ugyanis más nemzeteket is érint... a bűncselekmény forma nem évül el, lévén emberiség elleni... Ez a törvény követeli meg, a vállalatok nemzetiségi lobogójának kitűzését és emblémájának viselését, hordását, amit a profit tulajdonjoga és székhelybejegyzése határoz meg! Természetesen önkéntes alapon a csoportok egyesülhetnek és szétszakadhatnak... utóbbit a többségi hányad is kezdeményezheti, ha a kisebbségi nem asszimilálódik és nem fogadja el az értékrendjét... szokásait és vica versa...

Ez nagyobb hangsúlyt kapott az 1945-ös ENSZ alapokmányban, amit sajnos magyargyűlölő náci csoportok még a hivatalos oldalról is eltávolítanak... ami pedig kifejezetten támadás az alapokmány ellen.. és mint ilyen büntetendő...

igazságos 2012.01.22. 17:53:41

Azt szoktam mondani: AKI ÉLETREVALÓ, ITTHON IS MEGÁLLJA A HELYÉT, tud annyi pénzt keresni, amennyit akar, aki meg nem, az KÜLFÖLDÖN IS MEGY A LEVESBE.

Tanulni kell egyfajta szívósságot, talpraesettséget, olyan dolgokat kell megfigyelni, ami kint mondjuk természetes, de mégse mondanak el senkinek. Sok helyen voltam már én is, de mégis itthon érzem magam a legjobban, sok mindent nem szeretnék, ha átvennénk, mi magyarok. A blogokon mindent negatívabban állítanak be, mint amilyen a valóság. Pl. a végtörlesztésnél látszik az, hogy nem is olyan szegény ez az ország, meg válság sincs, amikor kell, bizony előkerülnek az elrejtett pénzek.

Ezt senki nem mondja ki, de tényleg mennyire lenézik a "koszos bevándorlókat", a nem saját országból származókat. Nagyon nehéz elnyerni a kintiek bizalmát, fáradságos munka. ALKALMAZKODNI KELL, AKI MEG NEM TUD ITTHON SE, AZ KINT SE FOG TUDNI. A mentalitást kellene megváltoztatni itthon is. Ha kimégy, pl. megtanulod, hogy ne szemetelj, ne cigizz, mert rádszólnak, mert ledudálnak, ha barom állat módjára vezetsz. Itt ez sem így van.

Sokszor azt tapasztalom, rengetegen jönnek vissza Magyarországra 4-5 év után, mert elegük lett Angliából, egy idő után besokallnak tőle. Ezt szintén nem hangoztatják egyik blogon se, hogy OK, hogy kimennek, de mennyien jönnek haza? Nem plakátolja ki senki, hogy külföldön voltam, de még ahhoz is hülye voltam, hogy ott megéljek...

Egyébként meg itthon maradóként is lehet boldog lenni, elégedett, ha nem a luxusutazásokon veri magát az ember, meg nem azzal dicsekszik, hányszor volt Thaiföldön, meg Dubaiban nyaralni. Utazgatni is lehet, ha okosan teszi az ember, ha jól választja ki az úticélt. Ennyi.
Kinek ez a mérce, kinek az, itthon jól el lehet lenni 100 körüli fizetésből egy embernek.

Végül igazatok van abban, hogy tényleg nagyon idegesek, feszültek az emberek itthon. Mondjuk ez rám nem igaz, de én is látom.

D-AT-CH-jobs 2012.01.22. 18:24:39

Akit esetleg még se tantorított el az a szöveg, hogy nem lehet külföldön szakképzettségnek megfelelo" állást találni, annak küldöm a következo" linket. Mi egy bécsi székhelyu" svájci cég vagyunk, és keresünk SZAKKÈPZETT informatikusokat magas fizetésekkel, jó juttatásokkal.
Bo"vebben: munkatarsat.blog.hu/

VREX 2012.01.22. 18:36:45

@mifolyikittgyöngyösön??:

Az a helyzet, hogy először olvasni kellett volna megtanulnod általános iskolában, mielőtt elkezdesz minősíteni, így ugyanis ez visszafelé sült el!

"mikor magadfajta balfasz eltakarodik a sarki csahóba,és kiviszi a sört a bunkóknak"

Semmilyen sört nem viszek ki senkinek, mert nem a vendéglátás területén dolgozom! Bővítem a kört, bölcsész és informatikus SEM vagyok! Mégis, jól keresek, a melót pedig otthonról találtam, magyar lakcímmel, magyar telefonszámmal! Igenis meg lehet csinálni! De lehet ehelyett otthon siránkozni, hogy "mi csak a mosogatásra vagyunk jók!" Aki így gondolja, az valóban csak arra jó.

Spalletti 2012.01.22. 19:44:23

En eltem kint, es minden a felfogas kerdese. Meg soha sem ereztem ekkora honvagyat mint ott. Mikor kimentem nagy volt a szam h soha nem jovok vissza, de kb 1 ev elteltevel kezdodott a honvagyam. Kulturalis es kaja teren volt a legnagyobb honvagy. Nem ismertem egy magyart sem. Ennek egy nagy elonye volt illetve ketto: Megtanultam perfekten angolul olyannyira, hogy ha angolul beszelek magyarok azt hiszik h kulfoldi vagyok. Masodik hogy barmilyen eloiteletem volt masokkal szemben elmult. Szemelyiseg alapjan dontom el ugyanis ki szimpatikus es kinem, nem pedig szarmazas alapjan. Talan konnyebb egy olyan tarsadalomba beilleszkedni ahol mindenki bevandorlo pl Kanada vagy Au. De a brittek bizonyos ertelemben igen merevek, habar soha semmilyen negativ diszkriminacio nem ert de akkor is ezt ereztem. A 7 honap pedig igen keves ennyi ido alatt nem is erezhetted magad odavalonak. Velemenyem szerint is ember es szerencse fuggo, de azert kell 2-3 ev mig teljesen otthonosan kezded erezni magad. De ervenyes az a kozhely, hogy aki itthon sem boldogul az kint sem fog. Kint sem adnak ingyen se semmit. De hozzateszem ha biztos allasod van anyagi problemad nem lesz. Igaz nem minden a penz, telleg sok minden fugg attol hogyan erzed magad. Ha allandoan csak dolgozol egy rubbish melod van akkor nagy valoszinuseg szerint hazavagysz meg akkoris ha 5x annyit keresel mint itthon 1 irodai meloval....

euAgWzgmmtq7K 2012.01.22. 20:26:47

@Viharszarok: igen. ezért mérnök, és nem matematikus

kzolika 2012.01.22. 21:00:16

"Ha allandoan csak dolgozol egy rubbish melod van akkor nagy valoszinuseg szerint hazavagysz meg akkoris ha 5x annyit keresel mint itthon 1 irodai meloval...."

Ez fura. Én Mo-on vagyok és úgy másfél éve van egy kis zűr a munkahelyemen, ami abban mutatkozik meg, hogy napi 12-13 órát vagyok benn, hétvégén meg dolgozom otthonról, bár már voltam benn is párszor. Akkor az állandóan dolgozom rész megvan, rubbish is, irodai is, 1 egységet keresek. Lehet, hogy én tök jól ellennék kinn ugyanilyen szopáshalmazzal, csak 2-3 egység fizetéssel?

2012.01.22. 21:07:27

@Kara kán: "Ma, 50 évesen, eljutottam valamiféle bölcsességig. Elfogadtam magam, a világot, olyannak amilyen, "

Te tényleg szellemi nyomorék vagy. Többé nem bántalak. Bocsánat.

2012.01.22. 21:13:26

@Con Storm: "1., Az autokölcsönző nem állami cég...
2., a pénzbehajtás sem törvényhatósági hely...

1901-ben még nem kifejezetten nemzeti önrendelkezés értelemben szerepelt, hanem egy nemzetközi bűncselekményforma, ami a határokon keresztül nyúlik át, más szóval kémkedés, és egy versenyben rivális csoportban szerepet vállaló, vagyis a hűséggel összeférhetetlen állások és szerepvállalásokról szól..."

Vezető beosztásról, és állami állásról beszéltél.

Nem pénzbehajtó, aki az önkormányzat housing részén dolgozik.
Változnak a játékszabályok menet közben???

Ja, Tom Lantos hányadik generációs?

2012.01.22. 21:19:28

@Con Storm: "Apai ágon Johnson Ali Kemal bej dédunokája. Ali Kemal liberális török újságíró és Damat Ferid pasa kormányában belügyminiszter, valamint az Oszmán Birodalom nagyvezíre - főminisztere volt, akit a török függetlenségi háború idején megöltek.["

Boris Johnson, London polgármestere. Született New Yorkban, 1964.-ben.

2012.01.22. 21:31:33

@Ginlia: Mivel több, mint száz dialektus van, így nem igen várható el, hogy egy magyar bevándorló ismerje ezeket. (Egy rádió interjúban nyilatkozta valami angol prof, aki erre tette fel az életét)

De az üzenet lényege az volt, hogy hiába vagy magyar viszonylatban kiváló angoltudor, és nyelvzseni, felsőfokú nyelvvizsgával, mikor leszállsz a gépről, sokkot kapsz.

2012.01.22. 21:36:28

@Con Storm:" Ez a törvény követeli meg, a vállalatok nemzetiségi lobogójának kitűzését és emblémájának viselését, hordását, amit a profit tulajdonjoga és székhelybejegyzése határoz meg!"

Mi van?
Az Unilever angol-holland, kettős tulajdonú, kettős bejegyzésű. milyen zászlóról. emblémáról beszélsz????

2012.01.22. 21:38:37

@Con Storm: Nyilvánosan működő részvénytársaság (tőzsdén jegyezve – Euronext: UNA, NYSE: UN, NYSE: UL)
Alapítva 1930
Székhely Rotterdam, Hollandia
London, Anglia
Forma részvénytársaság
Árbevétel 40,523 milliárd euró
Alkalmazottak száma 174 000

Valami nagy gáz van nálad. Csúnyán becsapnak!

2012.01.22. 21:40:11

@Ginlia Kösz. Pont ezt mondtam már egy pár hozzászólásomban.

igazságos 2012.01.22. 21:44:23

@Spalletti: az egész mondandód azon bukik, hogy BIZTOS ÁLLÁS, meg HA LESZ.

2012.01.22. 21:49:33

@Francekellregisztralni:" Remélem kitaláció amit írsz, mert ha vagy akkora ökör, hogy a válság 4. évében Írországot választottad, hát akkor magadra vess. Azért az ember nézzen már utána hova megy."

Igen, igazad van. Olyana cikk, mintha azt írná: elindultam Argentínába, mert azt mondták, ott 9%-os a GDP növekedés. Gondoltam, ha valahol, ott biztos van állás. Vissza kellett jönnöm, most csalódott vagyok, pedig volt a kézicekkeremben Maradona kép, és madonna Don't cry Argentina cd is.

Nem értem, mi a baj, pedig beszélek olaszul.

Ginlia 2012.01.22. 22:07:39

@Könnyen elkaptuk, uram!: Erre írtam azt, hogy ennek nem kell feltétlenül így lenni. Elég megtalálni azt, aki erre a helyzetre fel tud készíteni és nem kapsz sokkot. :)

A Tyne folyó déli partja 2012.01.22. 22:12:32

@Könnyen elkaptuk, uram!: érdekes, én mindent értettem...mivel, mint írtam fentebb, mi tanultunk olyat is, hogy nyelvjárások, dialektusok, hol, hogyan beszélnek, meg még nyelvtörténetet is...az első munkahelyemen csak pár káromkodással, meg szakszóval bővült a szókincsem (és azokat a szavakat is ismertem, csak ás jelentésben). itt fent meg pár helyi szóval, de azt is simán ki tudtam következtetni...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.01.22. 22:53:03

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nagyon komalom Borist:) Hihetetlen egy figura.:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.01.22. 23:01:05

@A Tyne folyó déli partja: valoszinuleg egyenileg valtozik, parom felsofokon ir es beszel angolul, de volt, mikor meg o sem ertette a (skot) ugyfelszolgalatot, mikor mondtak, masnap hanyra jonnenek szerelni a netet.

Hiaba na, odahaza tobbnyire US Englisht oktatnak .

Kandabula 2012.01.22. 23:03:46

Az előzőekből rengeteg okosságot tudtam meg, különös tekintettel a nyelvjárások kaotikus világára. Úgy látom, hogy a lényeg: van, akinek bejött, és van akinek szintén bejött, de nyafog.

Tibbs 2012.01.22. 23:50:06

@mifolyikittgyöngyösön??: Ez ilyen hozzaallas miatt soha nem bantam hogy elhagytam az orszagot. Amikor otthon dolgoztam nyugatti fizettesel (seggitettem a cegemnek egy magyar irodat nyitni) akkor is en voltam a kocsog. Ha van penzed akkor biztosan apuka adja vagy loptad, ha nincs (vagy nem jatszod meg hogy van) akkor meg a sokan csak leneznek. De ez nem csak magyar szokas hanem kelet europai jellegzetesseg.

Augustin 2012.01.23. 09:15:48

Nem olvastam még el a kommenteket, de jókora támadási felületet hagyott magán a szerző. Pedig a jelenség létezik. Sok olyan van, aki azt képzeli, hogy kinn jobb lesz, de kiderül, hogy nem úgy, nem ott, vagy nem neki. Akik kommentelnek, azok persze külföldön mind sikeresek...

Szerintem abban is van igazság, amit a posztoló írt, meg abban is, amit az őt lelúzerezők. Nyilván többet kellene tudni arról, hogy mi hozta haza és miket próbált odakinn.
Minden szakmának megvan a maga krémje, meg a pálya szélén figyelők tömegei. Ha valaki nem jó abban, amit csinál, az kinn sem számíthat semmi jóra. De olyan emberrel is találkoztam már, aki otthon egy léhűtő lúzer volt, itt kinn meg összekapta magát.
Az sem mellékes, hogy egy kijövőnek mi a célja. Van, aki nem is akar itt felépíteni egy életet, csak azt szeretné, hogy kifizesse az adósságait, és hazamenni.
Van, aki eldöntötte, hogy lecseréli hazáját, és koppan egy nagyot, mert rájön, hogy az a csomó emberi kicsinyesség, szemétség, egymás furkálása-amit eddig tipikusan magyar sajátosságnak vélt-ugyanúgy megvan más népekben is. (Csak itt legalább megfizetik, hogy kiidegelnek a kollégáid.)
Van, aki egyetem után rögtön kijön, amikor otthon sem volt még munkatapasztalata, és kiakad, hogy dolgozni kell...
Van, aki itt sem talál munkát, és azért is Orbán a hibás, mert ő nem kell a német munkaerőpiacnak. stb...
Nagyon sokféle eset van.
Akinek hiányszakmája van, jó, hogy kijön, meg annak, aki nagyon elkeseredett, annak is megér egy próbát, de aki otthon átlagember, az inkább maradjon. Úgy értem, hogy átlagember, hogy ellötyög egy magyar hivatalban, vagy van egy tűrhető állása....stb

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.23. 10:44:03

"1. azt gondoltam egyszerűbb lesz mint itthon,
2. izgalmasnak és pezsgőnek láttam ami rám vár,
3. azt hittem kezdhetem új lappal."

4. Tele van a hócipőm Magyarország dicső kormányával.

Nekem nem egzisztenciális kérdés, hogy elmenjek. Jóval az átlag fölött keresek és adózom. A mostani adórendszerrel elég jól jártam. Hitelem nincs. +2 gyerek. De belefáradtam, hogy azok, akik 10 évig folyamatosan akcióztak, tüzelték a gyújtogatókat (micsoda költői kép :)), most a szeretet erejére kezdtek el hivatkozni. Bencsik András, mint a szeretet prófétája! Hogy össze ne csokizzam magam!

@istvan190200: "Sok sikert!!!!!"
Egyelőre csak keresgélem a lehetőségeket. Viszonylag jó szakmám van, így nem gondolom, hogy nagyon sokáig kell nézelődnöm.

"büszkeséget a nagy magyar önérzetet, öntudatot félre kell tenni"

Nincs bennem nagy magyar büszkeség. Soha nem hittem el, hogy különb lennék akárkinél is.

"Angliát javaslom London környékét, Oxford is jó hely"

Első körben Németországot, vagy a sógorokat nézegetem. Bár németül nem tudok, de mindig jó valamit tanulni.

@Complex: "Egyetértek. A helyzet nálam is ugyanez."

Néhány évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy idáig süllyed a magyar politikai közélet. Ez már a gödör alja, vagy lesz még rosszabb is? :(

@Kara kán: "Azért van annak valami bája, ahogy a cucclib politikai aktivisták ide is beteszik a szájukat, és nyomatják a piszkos dumát az Orbán-kormány ellen."

Gondolom engem szerettél volna "cucclib politikai aktivistának" beállítani. Tedd, ha neked így könnyebb elviselni a jelent. De el kell keserítselek, de soha nem szavaztam a maszopra, ha erre gondolsz. A fityiszre is csak egyszer, jó régen. És mivel nem vagyok elkábítva egyik oldaltól sem, nem okoz problémát , hogy tisztán lássak. Ork bán drámai teljesítményétől vagyok elkeseredve.

"Nekik semmi sem drága."

Mivel kormányunk a magyarok ellen űzik szabadságharcukat én ebben nem szeretnék részt venni. Fizessen adót ezeknek a Bayer Zsolt a szlovák rendszámú terepjárójával és cégével.

"de ez a TrueY-nek nevezett hamis gyerek is csak uszítani tud, nem fog ő innen elmenni soha."

Nem uszítok. Megosztom a gondolataimat. És persze lehet, hogy a végén itthon maradok. De akkor csak az idős szüleim miatt teszem. Bár ők is inkább bátorítanak, hogy menjek el.

Kár Magyarországért. :(

Augustin 2012.01.23. 12:25:59

"de azért azt gondolom (amit fentebb is leírtam), hogy nem minden mérnök/infos zseni és bármikor/bármit, illetve nem minden bölcsész hülye és soha semmit. "

Jaja. Semmirekellők vannak itt is ott is. Én az olyan mérnökön szórakozom jól, aki sokadik nekifutásra, rektorival, kegyelemkettessel végre leteszi a matekszigorlatot, épp csak átcsusszangat a vizsgákon, de lenézi a bölcsészt, függetlenül attól, hogy az illető elhivatott, remek pedagógus, vagy sima magyarul írni alig tudó bértollnok.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2012.01.23. 17:44:11

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Szerintem súlyos szellemi problémákkal küzdhet...

1., 3 generációs törvény... ha az unoka felvette a adott nemzeti szokásokat és kultúrát vagyis asszimilálódott teljes értékű polgár...
2., a nemzeti önrendelkezés egyetemes emberi joga az egyesülésre és különválásra is lehetőséget ad.. előbbire mind a két csoportnak utóbbiba csak az egyiknek kell belemennie...

Mégegyszer leírom... nem minden területre érvényes... hanem a törvényhatósági helyekre és az összeférhetetlenségi helyekre...

De hogy még jobban megijedjen... ennek a nemzetközi magánjogi törvénynek az eltörléséért cirkuszoltak Francia o. ban meg Angliában, kocsik felgyújtásával és stb-vel...

Ajánlanám, hogy olvasson utána a törvénynek, de bizonyos magyargyűlölő neonáci terrorista csoportok leszedik a netről, ha valaki felrakja azokat...

konspi · http://www.konspiradio.blog.hu 2012.01.23. 19:02:07

@kellyboy1981: Köszönöm a korrekt és lelkiismeretes tájékoztatást. Nagyon jó amit írtál. Kiegészíti a post-ot. Megint köszöm.
De ne kövessétek el azt a hibát hogy megtippelitek mi történt velem kint mert nem tudjátok. Szándékosan nem a saját sztorimat írtam meg, hanem tapasztalatok összeítését, a kép árnyalása miatt. Ennyi. Bár itt sokan eldöntötték, hogy belebuktam (ismeretlenül), közlöm, hogy annyira nem hogy nem igaz! Nagyon nagyon bejött érzelmileg is pénzügyileg is.
Másrészt pont az itt olvasható kommentekből kiolvasható tulajdonságok miatt kerültem el a kinti magyarokat. Bebizonyították ismét, hogy bárkivel érdemes kint összejönni csak magyarral nem. !!!Tisztelet a kivételeknek!! (neked is bocsi, hogy itt írom meg. te teljesen korrekt voltál.

Tibbs 2012.01.24. 02:26:22

@mifolyikittgyöngyösön??: "ajjaj,még egy gyökér.nem magas az aló egy kicsit?"

Hart errol beszelek. Dehat en vagyok a gyoker mert van velemenyem es neked nem tetszik, pedig ez az igazsag. Az uttobi 15 evben 6 orszagban eltem es tobb szaz olyan embert ismerek a vilag minden reszerol akik kulfodon probaltak szerencset. Soknak, koztuk magyaroknak is, eleg jol megy es nem mosogatassal, pincerkedessel keresik a penzuket.

Az egesz cikk teli van feligazsagokkal. Magyarorszagon sem kap senki egyik naprol a masikra munkat, hacsaknem valamilyen csicska munkara vallakozik (mosogatas, takaritas stb.) otthon is honapokba kerul hogy valaki munkat talajon egy kepzetseget igenylo heyen, hacsaknem levadasszak. Mivel nyugaton sokkal dragabb az elet, igy sokakon ott a nyomas hogy minel elobb munkahoz jussanak, szoval marad a mosogatas/pincerkedes ahol konnyu leragadni,

Ha kint akarsz dolgozni szerezz munkat otthonrol, maskulobben nem fog menni. Nekem mindig elobb volt munkam mint repulojegyem, USA-t leszamitva ahol akkor meg illegalisan dolgoztam.

Ja es arrol hogy marketinges/uzleti/bolcsesz diploma nem sokat er kulfoldon az egy teny. Funny name-el es eros kiejtessel nem sok eselyed van arra, hogy irodai ugyfelorientalt munkat kapjal foleg ha olyan orszagban szerezted ami enyhen szolva nem jeleskedik fejlett piac gadasaggal.
En par eve szereztem egy MBA-t Ausztariaban, de annka ellenere hogy a legjobb helyen szereztem es az HEC-ben (Europa legjobb uzleti egyeteme Paris-ban) is lenyomtam egy fel evet senkit nem izgatott fel es arra kenyszerultem hogy sajat vallozast alapitsak (amibol utolag nezve sokkal jobban jottem ki). A legtobben visszamentek ugyanarra a terultre ahonnan jottek. Kulfodiek tobbsege mehetett haza (en voltam az egyeduli keleteuropai) Sokan a barati korombol meguntak azt hogy vegzetseguk/tapasztalatuk allati szinten dolgozzanak (asszistens, oradavezeto, stb egy marketinges, manageri pozico helyett) es visszamentek oda ahonnan jottek, tobbnyire nyugat europaba.

De igazabol nem ertem miert vesztegetem itt az idomet, itt be is fejeztem. Idom nekem sokkal dragabb mint hogy masokat probaljak meggyozni valamirol.
Sut a nap, 36 fok van es az uzletem jol megy magatol, szoval lesetalok a beachre, te nyertel ;)

Követem a kommenteket: Kikapcs

ZmanUK 2012.01.24. 15:38:58

Komolyan mondom, ennyi sok komment olvasgatasa utan eszembe jutott hogy kivancsi lennek vajon hany embernek "jott be", es megkozelitoleg hanyan dolgozhatnak a szakmajukban mondjuk Angliaban / Irorszagban ... mert szerintem nem kevesen

parafa69 2012.01.25. 10:30:47

Egyaltalan nincs igaza a blogpost irojanak.

1. Nem igaz, h nem lehet a szakmadban elhelyezkedni. En 2004 juniusaban jottem ki tanarkent es szeptemberben mar iskolaban tanitottam. Ugynokseg meg minden nelkul. Hasonlo helyzetben ismerek mas diplomasokat is. Az nem tud a szakmajaban elhelyezkedni, aki 1) nem beszel nyelveket; b) nem csinalta meg a "hazi feladatat" meg Mo-n (diplomak lefordittatasa, evalualtatasa, stb.)

2. Igenis izgalmas es pezsgo az elet pl. Londonban Mo-hoz kepest.

3. Aki azt hitte, h kulfoldon "egyszerubb" lesz, az olyan naiv, h tenyleg maradjon otthon.

4. Rendes embernek nem kell "tiszta lappal" kezdenie sehol, mert nincs szegyellnivalo multja. Ezzel egyutt kulfoldon lehet pl. szakmat valtoztatni, es sok olyan szakma is van, ami Mo-n nem is letezik.

Zlot: nekem Angliaban bejott, egyik tesomnak pedig Irorszagban.
süti beállítások módosítása