Utolsó kommentek

Címkék

alkohol (1) anorexia (2) arzén (1) auchan (1) bambi (1) bánó andrás (1) batiz (1) bbc (2) begium (1) bicikliut (1) BKK (1) bkv (1) budai bernadett (1) budapest (3) búzaégetés (1) cigány (2) coca cola (1) csernobil (1) daniel pipes (1) danks (1) daróczi (1) da vinci (1) demcsák zsuzsa (1) demszky (1) dinnye (1) dopping (1) drog (1) dr frank schirrmacher (1) dugó (1) egyszarvú (1) élelmiszerfegyver (1) előfizetés (2) elöregedés (1) európai parlament (4) eurovízió (2) félelem (4) felvonulás (1) fénykép (1) fóbia (2) foci eb (1) fodor gabor (1) fogkrém (1) fogselyem (1) fogyás (2) főváros (3) friderikusz (1) gellért tér (1) globalizáció (5) google (1) gorbacsov (2) grúzia (1) gyilkosság (1) gyorskaja (1) gyurcsány ferenc (2) gyurma (1) háború (4) haiti (1) hajdú péter (1) hamburger (1) hamisítás (4) hasonmás (1) hidegháború (1) hírek (1) holdraszállás (1) honduras (1) hűtővíz (1) ingyen kenyér (1) internet (1) i jános pál (1) jános pál pápa (1) kávé (1) kerekpar (2) kerékpárosok (2) kgb (3) kim dzsong il (1) kisebbség (2) konspi vizuál (2) könyvajánló (1) kőolaj (1) kormányzati negyed (1) közvélemény kutatás (1) lapszemle (6) lenin (1) london (1) margit híd (1) marsi élet (1) maszkos ferfi (1) média (2) mekka kóla (1) melegek (2) merénylet (3) mérgezés (1) metró (2) mobil (2) napóleon (1) navracsics tibor (1) nol (1) norbi (1) obama (1) olimpia (4) olvasoi level (1) orban viktor (1) oroszország (1) összeesküvés (6) pálffy istván (1) para (1) parkolasi cegek (2) peking (1) pekingi olimpia (1) penny (1) pláza (1) politikai korrektség (5) putyin (1) rakpart (1) retusálás (1) roma (1) sándor (1) sivatag (1) skynet (1) slota (1) stohl andrás (1) szabotázs (5) szabó pál (1) szakadás (1) szdsz (2) szegénység (1) széles gabor (1) szíjjártó péter (1) szóvivő (1) szóvivó (1) térképészet (1) terror (1) tévé (1) time magazin (1) torgyán józsef (1) toroczkai (1) történelem (1) Ukrajna (1) unikornis (1) városligeti tó (1) vatikán (2) viaszbábú (1) viktortotó (1) világbank (2) vodka (1) vörös tér (1) wada (1) web 3.0. (1) Címkefelhő

Gombok

Sorvadj el! Megélhetési fitness-császárok és csontkollekció tanítványaik

2008.07.23. 09:10 -

1 komment

Miközben egyre terjednek a sovány és boldog magyarokat vizionáló népjobbító elképzelések, az internet a véznaságot okozó táplálkozási szokások dicsőítésének fő színterévé vált. Kettőt sem kattintunk, már jönnek is a tanácsok, hogyan lehet a végsőkig lecsontosodni, csak éppen azt titkolják el, hogy milyen veszélyt rejt ez magában. Vajon valóban kizárólag az egészséges életmód népszerűsítése a cél, vagy inkább az, hogy néhányan akkor is remekül megéljenek különféle fitness-programok fabrikálásából, ha vásárlóik ennek következtében szószoros értelemben elfogynak?  

Spanyolországban mintegy négyszáz, anorexiára vagy bulímiára ösztönző weboldalt fedezett fel a rendőrség a napokban. Ezek látogatói főként 12 és 28 év közötti nők, akik a honlapokon olyan tanácsokat találhatnak, mint például hogyan lehet gyorsan lefogyni, vagy hogyan rejthetik el családtagjaik elől megváltozott étkezési szokásaikat. A rendőrség egy olyan oldalt is felfedezett, amely versenyt hirdetett a fiatal lányok között: ki tud legtöbb súlyt leadni 14 nap alatt? De vajon hol van a határ egészséges életmód és kóros véznasághoz vezető fogyókúra-mánia között?
 
A tankönyv szerint…
 
Az anorexia szó szerinti jelentése az étvágy elvesztése, amely az "orexis" mint vágy, és az "an-orexis" mint vágy elvesztése kifejezésekből ered. Az anorexia az orvosi nyelvben étvágytalanságot jelent, pedig a betegek nem veszítik el az étvágyukat, csak annyira rettegnek a meghízástól, hogy megtagadják maguktól az ételt. Erre játszanak rá azok, akik a csontsoványság világnézetét árulják jó pénzért, a következmények pedig megdöbbentőek. Hogy valóban fenyegető jelenségről van szó, és nem csak néhány csaj lelki dilijéről, tőlünk nyugatabbra már elfogadott tény. Ahogyan az is, hogy az anorexiába akár bele is lehet halni!  
 
A világ kezd rádöbbenni
 
Európában Spanyolország volt az első, amely rendelteket hozott a túl sovány modellek ellen, sőt, több spanyol divatcég is úgy döntött, lecseréli a kirakataiban álló vézna próbababákat átlagos méretűekre. Olaszországban és Angliában a modellállást kereső lányoknak igazolniuk kell, hogy nem szenvednek étkezési zavarokban. Sőt, 2008. áprilisában anorexiaellenes dokumentumot írt alá a francia divatszakma több fontos csoportja, amelyben többek között hitet tettek a "különböző testalkatok képviselete" mellett és megfogadták, hogy nem népszerűsítik az emberek előtt az ultravékony ideált. Egy ötletes anorexia-ellenes reklámfilm is született. De vajon lehet-e még gátat szabni a csontsovány ideál terjedésének?
 
Foggyá' le!
 
Norbi szerint a magyar társadalom 80 százaléka elhízott, a mozgás háttérbe szorult, az emberek többsége pedig depressziós, ezért iszik, drogozik és zabál, és ezért működik annyira a reklámok gerjesztette impulzus-vásárlás. Egy egészséges és követhető életmód bevezetésével ezt a problémát azonban gyökerestül ki lehetne irtani. Vajon Norbi kizárólag a megélhetését update-olja, amióta fitness-celebbé nőtte ki magát, vagy az ő programja a megoldás, maga az arany középút a túlsúly és a girhesség között? Hogy valóban ő lesz-e az, aki egyensúlyt hoz az erőbe, még nem tudjuk, az mindenesetre gyanús, hogy amikor nemrégiben ellopták a kocsiját, a magyar fogyókúra fenegyereke nem tett feljelentést a rendőrségen. Valószínűleg hat kiló pacal lehetett a hátsó ülésen, ami ha kiderül, sokat árthatott volna az üzletnek...
 

A bejegyzés trackback címe:

https://konspiradio.blog.hu/api/trackback/id/tr46580930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balgabéla 2008.07.23. 16:36:42

A kisfilm óriási :) Nálunk is vetíthetnék!

Norbi lehet h régen jó fej volt, de a nagy fogyás óta csak ne beszéljen!

süti beállítások módosítása