Utolsó kommentek

Címkék

alkohol (1) anorexia (2) arzén (1) auchan (1) bambi (1) bánó andrás (1) batiz (1) bbc (2) begium (1) bicikliut (1) BKK (1) bkv (1) budai bernadett (1) budapest (3) búzaégetés (1) cigány (2) coca cola (1) csernobil (1) daniel pipes (1) danks (1) daróczi (1) da vinci (1) demcsák zsuzsa (1) demszky (1) dinnye (1) dopping (1) drog (1) dr frank schirrmacher (1) dugó (1) egyszarvú (1) élelmiszerfegyver (1) előfizetés (2) elöregedés (1) európai parlament (4) eurovízió (2) félelem (4) felvonulás (1) fénykép (1) fóbia (2) foci eb (1) fodor gabor (1) fogkrém (1) fogselyem (1) fogyás (2) főváros (3) friderikusz (1) gellért tér (1) globalizáció (5) google (1) gorbacsov (2) grúzia (1) gyilkosság (1) gyorskaja (1) gyurcsány ferenc (2) gyurma (1) háború (4) haiti (1) hajdú péter (1) hamburger (1) hamisítás (4) hasonmás (1) hidegháború (1) hírek (1) holdraszállás (1) honduras (1) hűtővíz (1) ingyen kenyér (1) internet (1) i jános pál (1) jános pál pápa (1) kávé (1) kerekpar (2) kerékpárosok (2) kgb (3) kim dzsong il (1) kisebbség (2) konspi vizuál (2) könyvajánló (1) kőolaj (1) kormányzati negyed (1) közvélemény kutatás (1) lapszemle (6) lenin (1) london (1) margit híd (1) marsi élet (1) maszkos ferfi (1) média (2) mekka kóla (1) melegek (2) merénylet (3) mérgezés (1) metró (2) mobil (2) napóleon (1) navracsics tibor (1) nol (1) norbi (1) obama (1) olimpia (4) olvasoi level (1) orban viktor (1) oroszország (1) összeesküvés (6) pálffy istván (1) para (1) parkolasi cegek (2) peking (1) pekingi olimpia (1) penny (1) pláza (1) politikai korrektség (5) putyin (1) rakpart (1) retusálás (1) roma (1) sándor (1) sivatag (1) skynet (1) slota (1) stohl andrás (1) szabotázs (5) szabó pál (1) szakadás (1) szdsz (2) szegénység (1) széles gabor (1) szíjjártó péter (1) szóvivó (1) szóvivő (1) térképészet (1) terror (1) tévé (1) time magazin (1) torgyán józsef (1) toroczkai (1) történelem (1) Ukrajna (1) unikornis (1) városligeti tó (1) vatikán (2) viaszbábú (1) viktortotó (1) világbank (2) vodka (1) vörös tér (1) wada (1) web 3.0. (1) Címkefelhő

Gombok

Abrakadabra: Mitől nő a népszerűség?

2008.07.29. 16:11 -

1 komment

Kiszivárgott egy áfa-emelési terv, hatéves mélyponton van a foglalkoztatottság, újabb kormányzati negyed-ügy borzolja a kedélyeket, és az MSZP-s politikusok népszerűsége csak nő. Mindezt nem csak a hatalomhoz lojális közvélemény-szondázóktól tudhatjuk meg, hanem a Századvég legutóbbi felméréséből is. Vajon mitől szárnyal vagy zuhan a politikusi rokonszenv-index? Elképzelhető, hogy az elmúlt húsz évben ránkszabadított összes közéleti statisztika csak mese habbal? Akár még az is lehet, hogy az ámítás célja nem más, mint elfedni a szörnyű valóságot: a legnépszerűbb magyar politikus továbbra is Torgyán József?

A minap zártkörben vitatta meg a kormány az ország sorsát, ami általában nem sok jót jelent. Még a Népszabadság is egy áfa-emelési koncepcióról írt, a valóság azonban ennél is durvább: a titkos tervek szerint jön a bulizási adó, valamint egy szakáll- és sportadó is hamarosan beköszönhet a megfelelő APEH-nyomtatványon. Még ha ez talán túlzásnak is tűnik, szomorú tény: mosolygós kommunikációval, és néhány, valósnak tűnő adatot is tartalmazó felméréssel „egyszeri Józsi bácsit” könnyen el lehet vezetni  a kívánatos megvilágosodásig, a hatalmat pedig a népszerűségig - legalábbis ebben bízik a világ összes kormánya, amikor egy kis varázslattal próbál magába életet lehelni. Úgy tűnik, néha nem is teljesen eredménytelenül.

A tökéletes trükk...
 
...azonban még várat magára. A számok makacs dolgok, márpedig a legutálatosabb népjobbító továbbra is egyöntetűen Kóka János, akit szorosan követ a listán Gyurcsány Ferenc. Talán meghibásodott a varázsgépezet? Vagy az MSZP-s keménymag még mindig Ferenc testvér láthatatlanná tételén munkálkodik? Esetleg a Századvég keveri a hamiskártyát, hogy megossza a hatalomban magára maradt kormánypártot? Bármi elképzelhető. És eközben azt is megtudhattuk, hogy meg sem épült, de hasznot hozott a kormányzati negyed. David Copperfield ülhet a Köztársaság téren, hogy ezt a bravúrt sikerült véghez vinni. Józsi bácsit pedig természetesen ez a remek hír sem hagyja hidegen.  
 
Furcsa egybeesések

Túllépve a sztereotípián, miszerint a közvélemény-kutatások fele sem igaz, felmerül a kérdés: nem több, mint véletlen, hogy egy felmérés mikor, melyik hónapban, héten vagy akár napon lát napvilágot, illetve melyik sajtóorgánum kapja fel? Puszta egybeesés, amikor egy kutatási eredmény épp passzol, de legalábbis jól jön az aznap aktuális bejelentéshez, vagy szivárogtatáshoz… vagy épp egy másik statisztikához? Mindenesetre igen furcsa, hogy pont amikor megjelennek a munkanélküliségre vonatkozó, nem túl vidám adatok, hogyhogynem kormányzati fejesek pár százalékpontos népszerűségnövekedésétől, és a kormányzati negyed nyereségétől hangos a fél sajtó. Egy kis kompenzáció, avagy minden rosszban legyen valami jó? Könnyen lehet, jól ki van ez találva.

A bejegyzés trackback címe:

https://konspiradio.blog.hu/api/trackback/id/tr57590912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mammamia 2008.07.29. 17:12:32

Tökéletesen egyetértek! Ezek teljesen hülyére vesznek bennünket!

Fábry rulez!
www.youtube.com/watch?v=rMNzcH0ABwc
süti beállítások módosítása