Utolsó kommentek

Címkék

alkohol (1) anorexia (2) arzén (1) auchan (1) bambi (1) bánó andrás (1) batiz (1) bbc (2) begium (1) bicikliut (1) BKK (1) bkv (1) budai bernadett (1) budapest (3) búzaégetés (1) cigány (2) coca cola (1) csernobil (1) daniel pipes (1) danks (1) daróczi (1) da vinci (1) demcsák zsuzsa (1) demszky (1) dinnye (1) dopping (1) drog (1) dr frank schirrmacher (1) dugó (1) egyszarvú (1) élelmiszerfegyver (1) előfizetés (2) elöregedés (1) európai parlament (4) eurovízió (2) félelem (4) felvonulás (1) fénykép (1) fóbia (2) foci eb (1) fodor gabor (1) fogkrém (1) fogselyem (1) fogyás (2) főváros (3) friderikusz (1) gellért tér (1) globalizáció (5) google (1) gorbacsov (2) grúzia (1) gyilkosság (1) gyorskaja (1) gyurcsány ferenc (2) gyurma (1) háború (4) haiti (1) hajdú péter (1) hamburger (1) hamisítás (4) hasonmás (1) hidegháború (1) hírek (1) holdraszállás (1) honduras (1) hűtővíz (1) ingyen kenyér (1) internet (1) i jános pál (1) jános pál pápa (1) kávé (1) kerekpar (2) kerékpárosok (2) kgb (3) kim dzsong il (1) kisebbség (2) konspi vizuál (2) könyvajánló (1) kőolaj (1) kormányzati negyed (1) közvélemény kutatás (1) lapszemle (6) lenin (1) london (1) margit híd (1) marsi élet (1) maszkos ferfi (1) média (2) mekka kóla (1) melegek (2) merénylet (3) mérgezés (1) metró (2) mobil (2) napóleon (1) navracsics tibor (1) nol (1) norbi (1) obama (1) olimpia (4) olvasoi level (1) orban viktor (1) oroszország (1) összeesküvés (6) pálffy istván (1) para (1) parkolasi cegek (2) peking (1) pekingi olimpia (1) penny (1) pláza (1) politikai korrektség (5) putyin (1) rakpart (1) retusálás (1) roma (1) sándor (1) sivatag (1) skynet (1) slota (1) stohl andrás (1) szabotázs (5) szabó pál (1) szakadás (1) szdsz (2) szegénység (1) széles gabor (1) szíjjártó péter (1) szóvivő (1) szóvivó (1) térképészet (1) terror (1) tévé (1) time magazin (1) torgyán józsef (1) toroczkai (1) történelem (1) Ukrajna (1) unikornis (1) városligeti tó (1) vatikán (2) viaszbábú (1) viktortotó (1) világbank (2) vodka (1) vörös tér (1) wada (1) web 3.0. (1) Címkefelhő

Gombok

Ki akarta meggyilkolni II. János Pál pápát?

2008.06.06. 12:44 -

1 komment

A katolikus egyházfő életveszélyesen megsebesült a római Szent Péter téren történt 1981-es merényletben. A török támadó, Mehmet Ali Agca, 19 évre rács mögé került Olaszországban, az ügy hátterét azonban nem sikerült megnyugtatóan feltárni. Máig több, egymásnak ellentmondó elmélet él a megbízó kilétét illetően. Iszlamista csoportok adtak utasítást a merényletre, vagy valamelyik nagyhatalom keze van a dologban? Esetleg maga a Vatikán áll a támadás mögött? Az igazságot homály fedi, de a szálak akár a KGB-ig, és Mihail Gorbacsov dolgozószobájáig is elvezethetnek.

Az 1981-ben mindössze 23 éves Agca a tárgyaláson több változatot is előadott a merényletről. A legismertebb verzió szerint a KGB rendelte meg II. János Pál pápa meggyilkolását, a feladattal pedig bolgár ügynököket bízott meg. A bolgárok végül török szélsőségesekkel hajtatták végre a merényletet, köztük a ravaszt meghúzó Ali Agcával. Két tárgyalás is igyekezett feltárni a bolgár kapcsolatot, de mindkettő sikertelenül zárult. Bonyolította a helyzetet, hogy Rosario Priore, az ügyben megbízott felügyelő szerint azt a lövést, amely végül szerencsésen elkerülte a pápát, nem Agca, hanem egy másik török férfi, bizonyos Oral Chelik adta le. A nyomozás azonban valamilyen okból ennél tovább nem jutott. A szervezett konspiráció bizonyítékaként azonban létezik egy fénykép, amelyen egy fegyveres látható, aki egyértelműen nem Agca, amint a merényletet követően elhagyja a Szent Péter teret,

A konspiráció konspirációja?

„Az összeesküvés-elméletek csak azért születnek, hogy elfedjék a még hihetetlenebb valóságot.” - szól az idézet. Vajon elképzelhető, hogy nem máshol, mint a Vatikánban szőttek gyilkos tervet II. János Pál pápa ellen? Az egyházfői tisztség sok önjelölt számára kétségkívül vonzó lehet, a merényletet követő vizsgálat és tárgyalás elkenése pedig a leginkább „érintettnek” könnyen hatalmában állhatott.    
  
Összeesküvés a legmagasabb körökben

Ennél azért valószínűbb teóriák is léteznek. A napokban robbant a legújabb bomba, amikor John O. Koehler amerikai író, a merényletről szóló könyvében nyilvánosságra hozott egy 1979 novemberéből származó, a KGB-s szálat erősítő szovjet PB feljegyzést. A titkosszolgálatnak szóló moszkvai utasításban többek között ez szerepel: "Minden lehetséges eszközt fel kell használni annak a politikai átrendeződésnek a megakadályozására, amit a lengyel pápa indított el, és ha szükséges, a félretájékoztatásnál és a hitelrontásnál nagyobb hatású eszközöket is fel kell használni". Koehler szerint ez a rejtélyes megfogalmazás nem más, mint megbízás a katolikus egyházfő meggyilkolására.

Gorbi görbe tükre?

Az 1978-ban megválasztott lengyel egyházfő kezdettől szúrta a szovjet vezetés szemét, mert megingatta a kommunista rendszert Lengyelországban, és sok történész szerint komoly szerepet játszott a kelet-európai kommunista diktatúrák bukásában is. A most napvilágra került feljegyzésen a szovjet pártvezetés kilenc akkori tagjának, köztük Mihail Gorbacsovnak az aláírása szerepel. A Nobel-békedíjas, hazájában csak Gorbinak becézett volt főtitkárt már többször is összefüggésbe hozták a merényletettel, a politikus azonban mindig cáfolta, hogy megbízást adott volna II. János Pál pápa meggyilkolására.

Forrás: MTI, Múlt-kor

A bejegyzés trackback címe:

https://konspiradio.blog.hu/api/trackback/id/tr67506642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teddy pompom 2008.07.18. 18:13:42

Azért a félretájékoztatás és a hitelrontás is elég hatékony eszköz.
A mai napig használják.

Egyszer szeretném megkérdezni Dobrev Klárát ,hogy hogyan érezte magát a Pápánál.
süti beállítások módosítása