Utolsó kommentek

Címkék

alkohol (1) anorexia (2) arzén (1) auchan (1) bambi (1) bánó andrás (1) batiz (1) bbc (2) begium (1) bicikliut (1) BKK (1) bkv (1) budai bernadett (1) budapest (3) búzaégetés (1) cigány (2) coca cola (1) csernobil (1) daniel pipes (1) danks (1) daróczi (1) da vinci (1) demcsák zsuzsa (1) demszky (1) dinnye (1) dopping (1) drog (1) dr frank schirrmacher (1) dugó (1) egyszarvú (1) élelmiszerfegyver (1) előfizetés (2) elöregedés (1) európai parlament (4) eurovízió (2) félelem (4) felvonulás (1) fénykép (1) fóbia (2) foci eb (1) fodor gabor (1) fogkrém (1) fogselyem (1) fogyás (2) főváros (3) friderikusz (1) gellért tér (1) globalizáció (5) google (1) gorbacsov (2) grúzia (1) gyilkosság (1) gyorskaja (1) gyurcsány ferenc (2) gyurma (1) háború (4) haiti (1) hajdú péter (1) hamburger (1) hamisítás (4) hasonmás (1) hidegháború (1) hírek (1) holdraszállás (1) honduras (1) hűtővíz (1) ingyen kenyér (1) internet (1) i jános pál (1) jános pál pápa (1) kávé (1) kerekpar (2) kerékpárosok (2) kgb (3) kim dzsong il (1) kisebbség (2) konspi vizuál (2) könyvajánló (1) kőolaj (1) kormányzati negyed (1) közvélemény kutatás (1) lapszemle (6) lenin (1) london (1) margit híd (1) marsi élet (1) maszkos ferfi (1) média (2) mekka kóla (1) melegek (2) merénylet (3) mérgezés (1) metró (2) mobil (2) napóleon (1) navracsics tibor (1) nol (1) norbi (1) obama (1) olimpia (4) olvasoi level (1) orban viktor (1) oroszország (1) összeesküvés (6) pálffy istván (1) para (1) parkolasi cegek (2) peking (1) pekingi olimpia (1) penny (1) pláza (1) politikai korrektség (5) putyin (1) rakpart (1) retusálás (1) roma (1) sándor (1) sivatag (1) skynet (1) slota (1) stohl andrás (1) szabotázs (5) szabó pál (1) szakadás (1) szdsz (2) szegénység (1) széles gabor (1) szíjjártó péter (1) szóvivó (1) szóvivő (1) térképészet (1) terror (1) tévé (1) time magazin (1) torgyán józsef (1) toroczkai (1) történelem (1) Ukrajna (1) unikornis (1) városligeti tó (1) vatikán (2) viaszbábú (1) viktortotó (1) világbank (2) vodka (1) vörös tér (1) wada (1) web 3.0. (1) Címkefelhő

Gombok

Google. Hatalom. Akarom?

2008.07.03. 08:39 -

Szólj hozzá!

Paródiába illő paranoia, vagy maga a drámai valóság, hogy a világ legjobb keresője nemcsak értünk, hanem ellenünk is dolgozik? Így vagy úgy, egyre több rejtély és városi legenda kering a Google körül. Vajon a keresőóriás amerikai kormányszervezetekkel (FBI, CIA) együttműködve cenzúrázza és manipulálja a keresési eredményeket, vagy pusztán bevételeit igyekszik növelni azzal, hogy sokak szerint saját oldalait, hirdetéseit csempészi a listák élére? És ami nincs benne a rendszerben, az nem is létezik? Mekkora lehet a világháló „fekete lyuka”, vagyis azon oldalak száma, amelyek nem jelennek meg semmilyen keresésben? Ön szerint lehetséges, hogy ez a sok összeesküvés-elmélet valójában nem más, mint épp a Google elleni lejárató kampány?  Szerintünk minden elképzelhető!

Körülbelül 30 millió oldal. Becslések szerint ennyi internetes oldal nem érhető el egyetlen keresőprogrammal sem. A Google megpróbál elhallgatni és elhallgattatni minden olyan weboldalt, ahol Amerika érdekeivel ellentétes gondolatok látnak napvilágot, mialatt keresésnek álcázva kémkedik a külföldi országok adatbázisaiban.

Eközben akár a kínai, akár az indiai kormány kérésére habozás nélkül kiad bármilyen adatot a felhasználókról, az önzetlen segítség mindössze az adott ország és az USA kapcsolatán múlik. Vajon a meglepően gyorsan világszerte elterjedő Google már induláskor nemzetbiztonsági eszköz volt, vagy csak időközben vált hatalmi tényezővé? 

Web 3.0. Google módra

A Google tudja, mire gondol, Kedves Olvasó, hiszen Önről is adatokat gyűjt. De kit érdekel, amíg ez a világ leggyorsabb keresője, és ráadásul ingyenes? Az már kevésbé van rendben, hogy beleolvas a Gmail-levelezésekbe, megfigyel a Google Earth műholdfelvételein át, feljegyzi, mire keresett rá és milyen oldalakat látogatott meg a felhasználó. Lessenek csak suttyomban pornóoldalakat politikusok, cégvezetők, egyházi vezetők, máris a cégóriás zsebében vannak! Ugye milyen egyszerű? A zsarolási alap mellett pedig még valamire jó az irgalmatlan mennyiségű adathalmaz: Google pajtás tökéletesen személyre szabott, célzott reklámokkal (amely szakértők szerint a rövidesen ránk köszöntő web 3.0 alapja lesz) szőnyegbombázhatja a jobb sorsra érdemes fogyasztót. Ráadásul, ha egyszer egy adat, vagy privát információ bekerül a keresőbe, nincs az a birodalmi sugárágyú, amivel ki lehetne irtani onnan.

GugliNet?

Nem új keletű paranoia, hogy a Google lassan annyi „tudást” szív magába, hogy rövidesen öntudatra ébred, és a teljes világháló ismeretanyagának birtokában, mesterséges intelligenciaként uralkodik a virtuális térben. Épp úgy, mint a Skynet a Terminátorban. A lightosabb elméletgyártók szerint a Google „csak” saját internetet épít: már 2004-ben kitudódott ugyanis, hogy a cég nagy tételben vásárol fel optikai kábeleket, tavaly pedig az analóg tévéadások megszűnésével felszabaduló 700 megahertzes frekvenciatartományért szállt harcba, és az is kiderült, hogy nagy erővel keres tenger alatti optikai kábeleket fektető üzleti partnereket befektetési céllal. De vajon mihez kezdene a Google egy saját internettel? Na vajh’ mit? 

Az összeesküvések összeesküvése

Az ellenállás azonban szerveződik, alkossák azt akár szórakozott, jámbor őrültek, akár éles eszű userek. Mindössze nézőpont kérdése, kinek melyik szimpatikusabb. Segítheti az eligazodást, hogy a németek összedobtak egy meglehetősen profi kis összeesküvés-elmélet videót a Google-ről, amit azoknak is érdemes megnézniük, akiknek már a hátuk közepén jön ki a fogyasztói társadalom és a védtelen állampolgár közti véget nem érő küzdelem. Érdekesség a filmmel kapcsolatban, hogy akadálytalanul terjed YouTube-on, amelynek amúgy a Google a tulajdonosa. Na most akkor ki ver át kicsodát? De talán arra is gondoljunk egy percet, vajon nem áll-e összefüggésben a konspirációs teóriák terjedése azzal, hogy a cég piaci részesedése magabiztosan növekszik, amelynek bizony nem mindenki örül. Íme az összeesküvések összeesküvése? Gyakran a legőrültebb elmélet a legvalószínűbb. 

A bejegyzés trackback címe:

https://konspiradio.blog.hu/api/trackback/id/tr39550481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása