Utolsó kommentek

Címkék

alkohol (1) anorexia (2) arzén (1) auchan (1) bambi (1) bánó andrás (1) batiz (1) bbc (2) begium (1) bicikliut (1) BKK (1) bkv (1) budai bernadett (1) budapest (3) búzaégetés (1) cigány (2) coca cola (1) csernobil (1) daniel pipes (1) danks (1) daróczi (1) da vinci (1) demcsák zsuzsa (1) demszky (1) dinnye (1) dopping (1) drog (1) dr frank schirrmacher (1) dugó (1) egyszarvú (1) élelmiszerfegyver (1) előfizetés (2) elöregedés (1) európai parlament (4) eurovízió (2) félelem (4) felvonulás (1) fénykép (1) fóbia (2) foci eb (1) fodor gabor (1) fogkrém (1) fogselyem (1) fogyás (2) főváros (3) friderikusz (1) gellért tér (1) globalizáció (5) google (1) gorbacsov (2) grúzia (1) gyilkosság (1) gyorskaja (1) gyurcsány ferenc (2) gyurma (1) háború (4) haiti (1) hajdú péter (1) hamburger (1) hamisítás (4) hasonmás (1) hidegháború (1) hírek (1) holdraszállás (1) honduras (1) hűtővíz (1) ingyen kenyér (1) internet (1) i jános pál (1) jános pál pápa (1) kávé (1) kerekpar (2) kerékpárosok (2) kgb (3) kim dzsong il (1) kisebbség (2) konspi vizuál (2) könyvajánló (1) kőolaj (1) kormányzati negyed (1) közvélemény kutatás (1) lapszemle (6) lenin (1) london (1) margit híd (1) marsi élet (1) maszkos ferfi (1) média (2) mekka kóla (1) melegek (2) merénylet (3) mérgezés (1) metró (2) mobil (2) napóleon (1) navracsics tibor (1) nol (1) norbi (1) obama (1) olimpia (4) olvasoi level (1) orban viktor (1) oroszország (1) összeesküvés (6) pálffy istván (1) para (1) parkolasi cegek (2) peking (1) pekingi olimpia (1) penny (1) pláza (1) politikai korrektség (5) putyin (1) rakpart (1) retusálás (1) roma (1) sándor (1) sivatag (1) skynet (1) slota (1) stohl andrás (1) szabotázs (5) szabó pál (1) szakadás (1) szdsz (2) szegénység (1) széles gabor (1) szíjjártó péter (1) szóvivó (1) szóvivő (1) térképészet (1) terror (1) tévé (1) time magazin (1) torgyán józsef (1) toroczkai (1) történelem (1) Ukrajna (1) unikornis (1) városligeti tó (1) vatikán (2) viaszbábú (1) viktortotó (1) világbank (2) vodka (1) vörös tér (1) wada (1) web 3.0. (1) Címkefelhő

Gombok

A dinnyeháború csak a kezdet

2008.07.25. 16:10 -

27 komment

Nemsokára betör a magyar piacra az ingyenes kenyér. Vajon legközelebb a pékek mennek majd sercliből máglyát rakni az aktuális főgonosz hipermarket elé? Igaz ugyan, hogy az Auchan csak jól járt a dinnyeháborúval (és most a Penny is próbálkozik), de mindezt egészen idáig mi magunk sem tudtuk elképzelni. Egy ismeretlen olvasónk azonban megküldte szerkesztőségünknek a nagyáruházak féltve őrzött tervét, amelyből  megtudtuk a dinnye titkát, és az is kiderült, hogy a hipermarketek milyen eszközökkel akarják uralmuk alá hajtani az állandóan akadékoskodó termelőket. Sőt, arra is fény derült, mikortól lesz végre ingyenes sör Magyarországon.

Miközben a dinnye ára a padlót verdesi, titokban már gyártják a nullás árcédulákat a kenyérhez. A dinnyebalhé ugyanis bebizonyította a hipermarketek számára: megvan az erejük ahhoz, hogy egy kis ármanőverezéssel behódoltassák a nyafogó kistermelőket. A kenyér leértékelése pedig igazi halálos döfés, mert idén nagyságrendekkel több búza termett, mint tavaly, az árusok ráadásul a jobb ár reményében kivárnak az eladásokkal, ami tovább növeli az eladhatatlan felesleget. A készülő kenyérháborúra mi sem jobb bizonyíték, minthogy éppen az egykori búzaégető, Karsai József MSZP-s parlamenti képviselő vette szárnyai alá a dinnyeügyet. Néhány szakértő eközben úgy nyilatkozott, hogy a péksütemények árának csökkenése kizárt, de nem szabad hinnünk nekik sem, mert ők is a nagyszabású összeesküvés részei. Lássuk, miről is van szó pontosan!
 
Tesco-TSZ
 
A dinnye leértékelését követi a kenyér, majd a legfontosabb mezőgazdasági cikkek váratlan, összehangolt ingyenessé tétele. A sorozatos tiltakozások és búzaégetések nem vezetnek majd eredményre, mivel a nagyáruházak hónapokig elhúzzák a látszattárgyalásokat, egészen addig, amíg a tönk szélére sodródó, eladni képtelen termelőknek nem lesz más választásuk, mint belépni a regionális alapon szerveződő önkéntes multiszövetkezetekbe. A kenyér és más cikkek, így a dinnye árát a hipermarketek ekkor már nyugodtan újra addig emelhetik, amíg nem szégyellik. A cél tehát világos, az eszközök is megvannak (a versenyhivatal meg egy vicc), a héten azonban kisebb porszem került gépezetbe. Kedden ugyanis a Penny Market a megbeszéltekkel ellentétben véletlenül a 48 forintos dinnyét jelentette be az ingyen kenyér helyett. A baki miatt a Penny fél évet kapott, hogy kivonuljon Magyarországról.
 
Műbőr kakas és ingyen sör
 
Ne lepődjünk meg hát, ha fél év múlva vidéken járva „kukurikúdeócsó” rikoltással köszön ránk napi ötször egy leértékelt műbőr kakas, miközben a lenyugvó nap alatt örökké vidám szövetkezeti tagok indulnak Tesco-sapkában és Auchan gatyában az éjszakai robotra. És annak is örülhetünk, hogy a hipermarketek összefogásának eredményképp a hírek szerint akár egy éven belül valóra válhat a nagymúltú Kétfarkú Kutya Párt legfontosabb 2006-os választási ígérete, az ingyen sör. Ennek az árát a fenti hatalomátvétel után sincs értelme fölemelni, hiszen jó taktika meghagyni az embereknek egy kis boldogságot. Milyen jól megy majd az addigra ötszáz forintos kilós kenyérhez!

A bejegyzés trackback címe:

https://konspiradio.blog.hu/api/trackback/id/tr36585065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibéériusz 2008.07.25. 17:26:13

sokra nem megy az átla g polgár, ha tüntet ez vagy az.
Akkor meg minek érdekelje.
Francba velük......is

KopaszMercis 2008.07.25. 17:55:18

igazabol geciseg h ezert megbasztak az Auchant ez ugyanis nem volt domping

Én is akarok kommentelni 2008.07.25. 18:06:40

"idén nagyságrendekkel több búza termett, mint tavaly"
Erre lehetne valami forrást? Mert amit én tudok mutogatni akár a zindexről igencsak azt irja mind, hogy meglesz a tavalyi mennyiség, és ippeg meglesz a hazai szükséglet, exportra már nem lesz... de hátha nem tudok valamiről....

konspi · http://www.konspiradio.blog.hu 2008.07.25. 18:12:01

Az m1 híradója szeint bőven jut az esőzések ellenére is és a felesleget nem lehet eladni, mert a szomszédoknak is jól termett az idén... Két napja, azt hiszem, esti kiadás:)

ekkerjoz 2008.07.25. 18:43:33

Eddig úgy néz ki, semmivel nem termett több búza fajlagosan (tonna/hektár), mint tavaly, viszont egy kicsivel több a vetésterület. Ezt a balfasz újságírók mindig keverik, mert idióták hozzá. Várhatóan több lesz a búza, mint tavaly, de nem lesz jobb termés.
Egyébként meg azért szoktak pampogni, hogy a bioetanol üzlet miatt fogy a termőföld.
Semmi nem jó nekik, csak ha a gazdákat lehet piszkolni.
A dinnyetüntetés pedig azért volt faszság, mert sosem derült ki, mennyi magyar dinnyét vett át az Auchan a blokád előtt, és után. Karsai készül a választásokra, nagyjából ez volt a lényeg.

Taurusz 2008.07.25. 18:58:16

"... ötszáz forintos kilós kenyérhez! "
Na, ilyen olcsó lesz a kenyér?

csöcsfej 2008.07.25. 19:17:02

baszódjak meg, de nem értettem sosem ezt az egészet...drágán állítunk elő fost - mert az, ha most beírja vki, milyen világbajnokok vagyunk, akkor azt üzenem egyél pl csigazabálóknál kenyeret, ne csak itthonról vitt teszkósmájast - és utána jön a pampogás mert olcsón veszik csak át. Aztán dobáljuk a répát meg kiállunk a traktorral az útra. mert nem vagyunk piacképesek.
Agyam elszáll, ilyen faszságokért fizetek adót.
Rokonom, nem ment az alma régóta, kihuzatta a gecibe az egészet, ültetett dohányt és köszöni szépen, jó él, nem fog dekket dobálni a madaras teszkó előtt a hajlékonyok nagy örömére.
Olcsó a kínai ruha? Könnyűipar be is szopta. Nem gazdaságos a szénbányászat? Hozzuk mástól.
Nem mondom, hogy ez jó, de bassza meg, állam adja a jattot - az én pénzemből - aztán veszem drágábban, mer' ez jár - az én pénzemből.
Csak azt nem tudom, mi a faszomat dobáljak a főnököm háza elé, hogy többet fizessen. De jó lenne.

Ejjnye Bejjnye 2008.07.25. 19:24:14

Már megint nem az a vita tárgya ami kellene, hogy legyen. Sajnáljuk csak szegény termelőket! Ők meg jót röhögtek eddig, és eladták nekünk szemtelenül jó áron a kényszerérlelt dinnyét! Ez bosszant igazán! Mert oké, hogy a paprikát, paradicsomot, egyéb gyümölcsöket én mint hülye városi ízetlenül és éretlenül kell megvennem. Ha nem veszem nem eszem semmit. De hogy jóizű magyar dinnyét alig találok, az felháborít. Idén még nem ettem jó sárgadinnyét. 1 azaz egy darab viszonylag kellemes görögdinnyét ettem! A termelők ne a kacsokat és a politikát csvargassák, hanem termeljenek tisztességes árut!!!

seahawks 2008.07.25. 19:29:31

én csak azért izgulok, hogy a sört nem burítsák ki!!!!

Furmint Ferkó 2008.07.25. 19:33:14

ekkerjoz! ez írtam vóna én is. abszolút nincs sok búza, és ne felejtsük el még tart az aratás, illetve tartana, ha a Hajdúság nem kapott volna 50-60mm esőt. Amit nem arattak le az már takarmány-minőség.
Egyébként meg halkan megsúgom tavaly volt 8-9 Ft a felvásárlási ára a dinnyének, de Karsai úr(elvtárs- szabadon választható) sehol sem volt.

Csöcsfej, csak részben van igazad. Tessék megnézni, hogy honnan is van az áru. A zöme nem magyar, mert a kistermelő nem fogja kiköhögni a polcpénzt.

Egyébként meg lehet járni piacra, keresni a megbízható termelőt (igaz kevés van), vagy házhoz menni és látni, hogy nem a betonon termel a paraszt.

Én az vagyok, ebből élek, tehát nem a habokra pofázok.

Béke

csöcsfej 2008.07.25. 19:38:46

Furmint Ferkó 2008.07.25. 19:33:14

Egyet értek veled, no offense, de magasról leszarom honnan van az, amit veszek. Nem zászlókra hajtok, hanem arra, hogy amit veszek, az megérje.
Ha a magyar jobb, többet fizetek érte, ha pedig ugyanazt a minőséget hozza magasabb áron, akkor rohadjon meg. Nem vagyok semmilyen szeretetszolgálat.

csöcsfej 2008.07.25. 19:45:05

Furmint Ferkó 2008.07.25. 19:33:14

még csak annyi, Nyíregyházán jár egy Transit, fekete pöttyös és a boci boci tarkát játsza. Kálmánházi gazdálkodóé, nem borogat semmit és kurva nagy sor áll, báhol megáll.
Először majd beszartam a röhögéstől - ezt tényleg látni kell - de a lényeg, nem kibaszott 1970-et írunk hogy mindegy mi, mindegy mennyiért mert elmegy.
Feltalálta magát, tisztelet neki és ívből fosik a felvásárlási árra.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.07.25. 20:05:14

"mert idén nagyságrendekkel több búza termett, mint tavaly"
Csak a kötetekedés kedvéért. Egy nagyságrend egy tizes szorzó. Ezek szerint legalább százszorannyi búza termett?
Hurrá, azonnal lefőzni vodkának és irány az orosz piac, ott bármennyi elfogy :)

ekkerjoz 2008.07.25. 20:29:28

Furmint Ferko,
majd kapsz az arcodra, nekem anyámat is szidták a kedves parasztfikázók, mikor javasoltam, hogy keressenek minőségi termelőt, menjenek utána, hagyják a picsába a hipermarketet, meg a piacmaffiát.
Soha nem fogják megérteni és elhinni, hogy a piacra, teszkóba, mifaszomba főleg nem a magyar gazda szállít, aki még talpon van a kertészek közül, az igyekszik a bio-auditra ráhajtani.
Azt pedig el nem tudod magyarázni, hogy aki tüntet, az a balfasz gazda, nem paraszt, mondom GAZDA. Politikai báb, mint a cigányság, nagyjából egyforma társadalmi előítélettel és sztereotípiákkal.
Sose fogják elhinni, hogy akkor szoktak tüntetni, mikor már fél éve várják a leszállított gabona árát, vagy az igényelt földalapú támogatást.
A támogatásról is azt hiszi a sok városlakó, hogy adófizetők hordják össze, hát a lófaszt, az eu ezzel tartja sakkban (meg az intervenciós árakkal) a piacot.
Ha nem lenne felvásárlási ár és támogatás, ezer forint lenne a kenyér, bogaraim.
Itt is elmondom, ha már kitaláltam, hogy a többség képtelen vásárolni, legszívesebben a netről töltené le a kenyeret, meg a húst. Fikázzák a magyar árút, pedig amit a marketben, csarnokbanvesznek, az nem itthon terem.

Áldás békesség.

abl 2008.07.25. 22:06:53

"A támogatásról is azt hiszi a sok városlakó, hogy adófizetők hordják össze, hát a lófaszt, az eu ezzel tartja sakkban (meg az intervenciós árakkal) a piacot."

és az eunak honnan van pénze, fossa, bogaram?
nem kérlek szépen, hanem az adófizetőtől.


"Ha nem lenne felvásárlási ár és támogatás, ezer forint lenne a kenyér, bogaraim"

lenne a lófaszt, beszélsz hülyeségeket

Host 2008.07.25. 22:08:36

Elgurult a gyógyszer?
Demagóg, nulla infós írás.

faktóthum · http://elsoleutes.blog.hu 2008.07.25. 22:30:42

Szomorú látni, hogy az emberek mennyire nincsenek tisztában az élelmiszertermelés költségeivel. Ekkerjóz szerintem nem túloz az 1000 forintos kenyérrel. Vissza lehetne osztani persze az EU-s pénzt még több koomunikációra, semmire sem jó munkahelyteremtési támogatásra, multikulturális felzárkóztató programokra, de azt gondolom, hogy az adófizetői pénz elköltésének azért mégiscsak értelmesebb módja az agrártámogatás. És többek között ez teszi lehetővé, hogy ipodot vásárolhass, mivel nem kell annyit költeni kajára. Azaz ez közvetve a többi iparágnak is kedvező, mivel alacsonyan tartja a létszükségleti költségeket, több marad iparcikk fogyasztásra. Úgyhogy én nem értem ezt a hőzöngést.
Az meg csak természetes, hogyha van jobb minőségű magyar termék, akkor azt veszem, nem a külföldit. Miért is kérdés ez?

Furmint Ferkó 2008.07.26. 00:32:07

Kedves abl számolj!

Ne tőlem kérd el a számokat, mer' én akár hazudhatok. Mennyibe kerül 1 kiló búza, és mennyinek kéne lenni. Számoljuk csak ki, mennyi is az összes befektetett tőke (föld, gép, tároló, forgóeszköz, munkadíj), majd számoljunk csak jegybanki alapkamattal (baszott rendes voltam, mert a rizikót nem vettem bele). Számolj tovább hogy a kenyér árának maximum harmada az alapanyagár.
El fogsz szörnyedni a végösszegnél.
Elárulok még valamit: az egész vikágon a mezőgazdaság a támogatások versenye.

Kedves minden oldal! Nem egyféle termelő van, általánosítás pedig primitív dolog. Kissé cizelláltabb a kép. Nekünk sok tanuknivalónk van például Ausztriától (piacvédelem, biotermelés, de legfőképp hozzáállás).
Na béke.

fűvészkertész 2008.07.26. 00:48:35

Az írás vicces volt, de sejtettem h a hozzászólások nem azok lesznek.
csöcsfej....abl...
a minöség sajnos valóban nem üti meg a szintet, külföldön sokszor eladhatatlan ebben csöcsfej igazad van.
De a többi megnyílvánulásotokról csak annyit, hogy az egyszerű emberek egyszerű véleményét osztottátok meg velünk, közönséges stílusban.(akinek inge...)
Nem lehet az egész kérdést leredukálni a támogatások szintjére.
Hallotatok valaha arról, hogy a vidéki lakosság helybentartása?
Hány ismerősötök van aki vidéki volt de városi lett?
Mi könnyebb illetve melyik a jobb? támogatni, hogy dolgozzon, termeljen, legyen kajád, vagy az a jobb megoldás, hogy kapjon segéjt, vagy dögöljön meg, vagy esetleg célozza meg amúgy is túlzsúfolt fővárosunkat, és legyen a munkaerőkonkurenciája a hozzátok hasonlóan gondolkodóknak?
Nekem még azt tanították h Mo-n 2 mil. ember él mg-ből, mára ez nyílván csökkent, de kezdj el számolni, mi lesz ha a maradék is otthadja az mg-t. Hajrá!
Ha viszont úgy érzitek, hogy az adóforintjaitok rossz helyre mennek, javaslom nézzetek körbe az autópályaépítéseknél....lehet kezdeni sírni...illteve szégyelni azt, hogy itt és ebben élünk...
Nyílván mint Mo-n mindenhol az agrárszektorban is sok a csaló....sajnos sokkal találkozom...de szerintem megfelelő felügyeleti szervekkel ezt is lehetne csökkenteni, de nem akarják miért is?
Ja mert midenkinek megvan belöle az osztaléka.
Jó lenne, hogyha a média nem csak a tüntetésekkel foglalkozna, hanem pl a fent leírtakkal...de ez soha nem fog bekövetkezni...
jóéjt

FeroxX 2008.07.26. 03:37:17

az a baj, hogy az auchan még a büntetéssel együtt is több, mint valószínű, hogy igen jól járt...kb. beleszámolták már előre a büntetést is...

xaladu 2008.07.26. 04:36:32

Az auchan nagy genya, de ezzel mégiscsak a vásárlók érdekében tett, akik egy kicsivel többen vannak, mint a pahasztok...
A termelők ezekkel az akcióikkal, meg különösen a traktor-felvonulásaikkal és útlezárásaikkal csak maguk ellen tettek. Ha valamire azt lehet mondani, hogy erőszakos kisebség, hát ők nagyon azok, sajnos...
Alacsonyabbak az adóik, támogatásokat kapnak, mégis ők a leghangosabbak. Én úgy látom, nagyon elkényelmesedtek... Kényelmesen, alacsony szinten termelnek, de sokat balhéznak. Sajnos kell, hogy egy kicsit szívniuk kelljen, másképp nem tanulnak.

kenya5 2008.07.26. 06:16:23

Ti biztosak vagytok benn ,hogy a Mo on sütött kenyér magyar áru? mert sztem a szlovák lisztből készült nem az. Pedig sok pékség süti abból!! Nem halottam láttam:))

is 2008.07.26. 08:21:41

@füvészkertész: fejlett államokban a mezőgazdaságból az emberek 5%-a él. Mo-n ez 500 000 ember kellene hogy legyen. ehelyett van 2 000 000. az 1 500 000 többlet nem termel értéket.

viszont röhögni fogsz: a fejlett államokban a zöldség-gyümölcs JÓVAL drágább azután is, hogy kevesebb termelő hatékonyabban termelte meg. mert az igaz, hogy arra az 5%-ra szükség van, különben majd az olcsón termelő Kína mondja meg, hogy mennyi a kenyér, ha azzal a felkiáltással, hogy ők olcsóbban termelnek meg mindent, még az élelmiszerelőállításról is lemondunk.

a kaja nem póló meg cipő, nem alkotmányos népítéletes játék (egyes kommentelők idáig már nem látnak), és fenn kell tartani akkor is, ha sokba kerül. és még egyszer: a fejlett államokban még többe kerül, tehát ahogy fejlődünk, nekünk is többe fog kerülni.

ekkerjoz 2008.07.26. 08:41:31

Abi, pont erre gondoltam, lehetetlen elmagyarázni a magafajtának, mi a mezőgazdaság. Nincsenek tisztában a tulajdonszerkezettel, a közgazdasági viszonyokkal, fingjuk nincsen, mit esznek, és az honnan jön, keverik a parasztot, a kertészt, a gazdát. Képzelje el, például én elég nagy területen gazdálkodom, mégsem kapok támogatást. Viszont kisebb falu költségvetését fizetem be adóban. Tűnődjön el, ha gondolja, hogyan lehetséges ez.

faktóthum · http://elsoleutes.blog.hu 2008.07.27. 08:36:24

azon is érdemes elgondolkozni, hogy Kína hogyan tud olcsón eőállítani kaját. nem csak úgy, hogy olcsó a munkaerő. bizony erősen szubvencionálja az exportot. legelőször is azzal, hogy a kínai valuta árfolyamát mesterségesen alacsonyan tartja. ez nem kevéspénzébe kerül az ottani adófizetőknek. mégis megéri nekik.
igaza van tehát annak, aki azt mondja, az agrárium bizony a támogatások versenye. ok, ne támogassuk a gazdát, de könyörgöm, amikor mindenki más ezt teszi, muszáj nekünk kezdeni? nem volt elég, hogy a kilencvenes években nagy buzgalmunkban, hogy magunk előtt is bizonyítsuk, mennyire eminens kapitalisták vagyunk, elkótyavetyéltük feldolgozóiparunkat, szétvertük szövetkezeteinket? sok baj a magyar mezőgazdaságban erre vezethető vissza... és most nyírjuk ki a gazdáinkat is, csak azért, hogy bebizonyítsuk, a közgazdasági tankönyveknek igaza van? ez nagyon rövidlátó hozzáállás.
na és mit csinálunk ezzel a félmillió emberrel? segélyre küldjük őket? az biztos olcsóbb lesz, mintha termelnének...
egy ismerősöm mesélte: Finnországban finn vállalkozókkal katerkázott, kérdezték tőle, ugyan milyen befektetési lehetőségek vannak Mo.-n? elmondta mit és hogyan lát. majd visszakérdezett. Finnországban milyenek vannak. a finn vállalkozók rendkívül idegesek lettek, és méltatlankodva mondták, hogy képzeli, hogy ebben neki segítenek? Finnországban ők az elsők, slussz-passz. aztán nézzétek meg a külföldön nagy neolib Sárközy (francia elnök), miként védi a hazai ipart.
csak mi vagyunk ilyen hülyék, hogy nem ezt tesszük. mindenki más ezen dolgozik. akkor is, ha mást mond.

ekkerjoz 2008.07.27. 09:56:53

A földem körül egyetlen szomszédom magyar: a Tisza. A gátat leszámítva angol, portugál, osztrák, ír gazda vesz körül. Nagy ívben szarnak a moratóriumra, megoldották, hogy földtulajdonhoz jussanak, nem is kevés területen gazdálkodnak. Jelentős a földéhségük, most az osztatlan közös tulajdonrészekre hajtanak rá, amiket meg lehet venni, ha a vevő megelőlegezi a kimérés, telekkialakítás, feltüntetés költségeit.

A finnekről: nem tudsz nekik mézet eladni, legfeljebb phacelia magot, mert amíg egy csepp saját mézük van, nem vesznek külföldről, nem ám. Elvetik a phaceliát, de a rövid nyár miatt nem terem a magja, viszont virágzik, tudnak a méhek hordani. A gyümölcsökkel is ez a helyzet, meg a zöldségekkel, van ott is a piacon minden, mindenhonnan, de inkább a saját savanyú almájukat veszik, nem fikázzák a minőségét.

Igaz, a tudatuk is kicsit más, valahogy politikust is ügyesebben nevelnek, például a miniszterelnökük fotója ott van a taxiban, vagy a diákszálló falán. Nem nyalásból, hanem mert tisztelik.

Nálunk divat, hogy az emberek jó részének a szája lett a végbele, egyformán dől a szar kifelé, bármiről van szó. Sok nálunk a proli, és kevés a paraszt, meg a polgár.

Lásd fentebb.
süti beállítások módosítása