Utolsó kommentek

Címkék

alkohol (1) anorexia (2) arzén (1) auchan (1) bambi (1) bánó andrás (1) batiz (1) bbc (2) begium (1) bicikliut (1) BKK (1) bkv (1) budai bernadett (1) budapest (3) búzaégetés (1) cigány (2) coca cola (1) csernobil (1) daniel pipes (1) danks (1) daróczi (1) da vinci (1) demcsák zsuzsa (1) demszky (1) dinnye (1) dopping (1) drog (1) dr frank schirrmacher (1) dugó (1) egyszarvú (1) élelmiszerfegyver (1) előfizetés (2) elöregedés (1) európai parlament (4) eurovízió (2) félelem (4) felvonulás (1) fénykép (1) fóbia (2) foci eb (1) fodor gabor (1) fogkrém (1) fogselyem (1) fogyás (2) főváros (3) friderikusz (1) gellért tér (1) globalizáció (5) google (1) gorbacsov (2) grúzia (1) gyilkosság (1) gyorskaja (1) gyurcsány ferenc (2) gyurma (1) háború (4) haiti (1) hajdú péter (1) hamburger (1) hamisítás (4) hasonmás (1) hidegháború (1) hírek (1) holdraszállás (1) honduras (1) hűtővíz (1) ingyen kenyér (1) internet (1) i jános pál (1) jános pál pápa (1) kávé (1) kerekpar (2) kerékpárosok (2) kgb (3) kim dzsong il (1) kisebbség (2) konspi vizuál (2) könyvajánló (1) kőolaj (1) kormányzati negyed (1) közvélemény kutatás (1) lapszemle (6) lenin (1) london (1) margit híd (1) marsi élet (1) maszkos ferfi (1) média (2) mekka kóla (1) melegek (2) merénylet (3) mérgezés (1) metró (2) mobil (2) napóleon (1) navracsics tibor (1) nol (1) norbi (1) obama (1) olimpia (4) olvasoi level (1) orban viktor (1) oroszország (1) összeesküvés (6) pálffy istván (1) para (1) parkolasi cegek (2) peking (1) pekingi olimpia (1) penny (1) pláza (1) politikai korrektség (5) putyin (1) rakpart (1) retusálás (1) roma (1) sándor (1) sivatag (1) skynet (1) slota (1) stohl andrás (1) szabotázs (5) szabó pál (1) szakadás (1) szdsz (2) szegénység (1) széles gabor (1) szíjjártó péter (1) szóvivő (1) szóvivó (1) térképészet (1) terror (1) tévé (1) time magazin (1) torgyán józsef (1) toroczkai (1) történelem (1) Ukrajna (1) unikornis (1) városligeti tó (1) vatikán (2) viaszbábú (1) viktortotó (1) világbank (2) vodka (1) vörös tér (1) wada (1) web 3.0. (1) Címkefelhő

Gombok

Mi lesz veled, Belgium?

2008.07.29. 09:02 -

Szólj hozzá!

Vajon a teljes megszűnés küszöbén áll az Európai Unió központjának otthont adó állam? Nem elég, hogy Belgiumot a kettészakadás reális veszélye fenyegeti, a honi sajtó pedig a királyi család elmenekülésével viccelődik, nemrég egy belga újságíró 1 eurós kikiáltási áron akarta eladni a kis országot az eBay internetes oldalon. Vajon mi áll a lejárató akciók hátterében?

Egyedül az USA látja szívesen az EU-bürokrácia fellegvárának tekintett Brüsszel sorozatos presztízsveszteségét? Vagy a gallok rágtak be azt követően, hogy a belga kormányfő nemrégiben összekeverte saját hazája himnuszát Franciaországéval? Esetleg maga Yves Leterme miniszterelnök a diverzáns egység, aki gyakran még Fletót is megszégyenítve szárnyal a nemzetközi elismertség ösvényén? Vajon jövő ilyenkor is utazhatunk még Belgiumba?

A ország felbomlásáról és a belga uralkodó külföldre meneküléséről 2006 decemberében adott hírt az ország franciák lakta részének közszolgálati televíziója. Csak utólag derült ki, hogy álhírről van szó. Végül a tévécsatorna rákényszerült, hogy kitegyen a képernyőre egy feliratot, miszerint csak kitalált történetről van szó. Eközben még valami kiderült, aminek normális esetben sosem kellett volna: nem lehet elárverezni Belgiumot az eBay-en. Megdöbbentő. Egy belga újságíró 1 euróról indította a licitet még tavaly, amely pár nap alatt 10 millióra ugrott, ennek ellenére az eBay tulajdonosai úgy döntöttek, leállítják az aukciót. Jó poén vagy szándékos negatív propaganda?
 
Francia-holland paktum?
 
Sokak szerint már eddig is csak a sör, a foci és a csoki tartotta össze Belgiumot. Esetleg ide vehetjük még a királyi intézmény népszerűségét, és azt a tényt, hogy lényegében itt található az EU központja. Ez már régóta szúrja a franciák szemét, akik köztudottan sok mindenre képesek lennének azért, hogy az Európai Parlament mellett az Unió több intézményét is saját zsebben, de legalábbis Strasbourgban tudhassák. Ráadásul, ha minden jól alakul, a szakadás után akár még Belgium vallonok lakta részét is magukhoz csatolhatják, és beolvadás várhat a flamandok lakta területekre is, amelyekre Hollandiának fáj a foga. Ebben a felállásban egyedül Brüsszel maradna meg önálló közigazgatási egységként, ahol néhány kisebb EU-hivatal székelne. 
 
Dominó-hatás? 

A XX. században elég sok példa volt arra, hogy államok szétszakadtak. Lehet, hogy Belgium is szétesik, amivel Spanyolország és Nagy-Britannia is gondba kerülhet: ha egyszer megindul a lavina, rövidesen el kell engedniük Baszkföldet és Skóciát? (Vagy ott van Dánia és a Faröer-szigetek.) Idén szeptemberben eközben elvileg megkezdődnek a spanyol-belga-magyar egyeztetések az Európai Unió 2010-2011-es elnökségi programjáról. Vajon lesz még egyáltalán kivel tárgyalni? Igen vicces lenne, ha az addigra megszűnő belga állam helyét átvéve hazánk két elnöki ciklust is betölthetne egymás után. Addig is, hátha kiderül kik és miért munkálkodnak ilyen intenzíven a sok vizet nem zavaró, mindössze 178 éves Belgium tönkretételén. De legalább addig sem Magyarország böszméskedik az Unió szégyenpadján... 

A bejegyzés trackback címe:

https://konspiradio.blog.hu/api/trackback/id/tr67589580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása